Danske Bankin Brotherus: Deflaation uhkaa ei voi sulkea pois - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Deflaation uhkaa ei voi sulkea pois"

Suomen inflaatiovauhti eli kuluttajahintojen vuosinousu hidastui toukokuussa 0,8 prosenttiin huhtikuun 1,1 prosentista, Tilastokeskus kertoi tänään.

13.6.2014 12:38 | Päivitetty 13.6.2014 12:45

Suomen inflaatiovauhti eli kuluttajahintojen vuosinousu hidastui toukokuussa 0,8 prosenttiin huhtikuun 1,1 prosentista, Tilastokeskus kertoi tänään.

Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan inflaatio pysynee myös lähitulevaisuudessa plussan puolella, vaikka deflaation eli laskevan hintakehityksen vaara ei ole poissuljettu.

– On syytä muistaa, että veronmuutoksista puhdistettu inflaatio on Suomessa todellisuudessa nollan tuntumassa. Toivottua vaisumpi inflaatio on oire heikosta talouskasvusta ja kireästä rahapolitiikasta, Brotherus sanoo pankin tiedotteessa.

Euroopan keskuspankin (EKP) viime viikolla ilmoittamia tukitoimia talouskasvun vauhdittamiseksi ja inflaation nopeuttamiseksi Brotherus pitää liian vähäisinä ja liian myöhään toteutettuina. Hänen mukaansa huomionarvoista on, että EKP ei usko saavuttavansa noin kahden prosentin inflaatiotavoitetta vuoden 2016 lopussa.

EKP tavoittelee keskipitkällä aikavälillä hieman alle kahden prosentin inflaatiota.

– Odotamme inflaation pysyvän Suomessa positiivisena, mutta kaukana kahdessa prosentista tänä ja ensi vuonna. Deflaation uhkaa ei voi kuitenkaan sulkea pois, mikäli Suomen talouskehitys yllättää negatiivisesti tai EKP kiristää rahapolitiikkaa entisestään, Brotherus sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?