Koulutkin radikalisoivat muslimeja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koulutkin radikalisoivat muslimeja

Britannian uusimmassa kouluskandaalissa äärimuslimit tunkevat oppejaan Birminghamin, Bradfordin ja Lutonin kouluihin.

13.6.2014 7:05 | Päivitetty 12.6.2014 16:17

Britannian koulujärjestelmä ei ole järjestelmä vaan suorastaan satumainen sekasotku. Teini-ikäisiä opettaviin valtionkouluihin kuuluu oppikouluja, tyttö- ja poikakouluja, paikallisia peruskouluja, valtion johtamia akatemioita, eri uskontokuntien kouluja, erikoiskouluja ja erityiskouluja. Lisäksi maassa on jos jonkinlaisia yksityiskouluja.

Koulut ovat samanaikaisesti sekä keskitetysti että hajautetusti johdettuja. Keskitetysti, koska oppisuunnitelmat ja kokeet ovat valtakunnallisia ja kouluja valvoo pelätty koulutarkastusvirasto Ofsted. Hajautetusti, koska jokaisen rehtorin tukena tai kompastuskivenä on oman koulun neuvosto, joka koostuu kunnan päättäjien, vanhempien ja opettajien lisäksi sekalaisesta joukosta paikkakuntalaisia.

Neuvostopaikat edustavat brittiläistä järjestöjohtamista tyypillisimmillään: niihin on hyvin vaikea saada jäseniä. Neuvostoilla on vapaaehtoiselimiksi hurjasti valtaa: ne nimittävät rehtorin, päättävät koulun linjasta, osallistuvat hankintoihin.

Kun jotkut Birminghamin kiihkomuslimit halusivat määrätä tahdin alueensa kouluissa, he saivat helposti neuvostopaikkoja. Sitten he tyrmäsivät harhaopit: kuvaamataidon opetus loppui, musiikki rajoittui rukouskutsuihin ja uskontotunneilla kristilliset opinkappaleet jäivät pois. Tytöt eivät päässeet uimaan ja opetusryhmäjaot perustuivat sukupuoleen mm. matematiikassa.

Skandaali leviää

Alkuviikosta koulutarkastaja Ofsted asetti viisi Birminghamin koulua erityistarkkailuun liian islamilaisen opetustyylin vuoksi. Nyt luupin alla ovat Bradfordin koulut, joilla on paljon yhteyksiä Birminghamiin.

Myös Lontoon pohjoispuolelta Lutonista on löytynyt koulu, joka piti opetuksessaan kivittämistä ja raipaniskuja soveliaina rangaistuksina. Yhdessä Lontoon koulussa oppilaat kieltäytyivät retkestä kuudesti naineen Henrik VIII:n Hampton Courtiin, koska siellä oli esillä myös kuninkaan sänky.

Sulaa hulluutta, sanoo maallistunut kristitty. Lasten radikalisointia, sanoo sisäministeriö. Tyttöjen syrjintää, sanovat naiskansanedustajat. Terroristien kasvattamista, metelöi oikeistolehdistö.

Brittien suhtautuminen uskontoihin on kuitenkin hyvin kaksijakoista: maassa toimii 12 valtion rahoittamaa muslimikoulua, 42 juutalaista koulua, kolme sikhien koulua, yksi hindukoulu ja tuhansia kristittyjä kouluja.

Tavallinen koulu ei kuitenkaan saa perustaa opetustaan uskonnollisiin opinkappaleisiin. Valtion uskonnollisetkaan koulut eivät saa muuttaa yleisiä opetussuunnitelmia, vaikka ne voivatkin lisätä oman uskonnon opetusta, pitää rukoushetkiä ja järjestää uskonnollisia juhlia.

Brittiarvot aseiksi?

Britannian hallitus aikoo taas taistella tätä kouluskandaalia vastaan tutuilla aseilla: koulujen pitää oppia opettamaan brittiläisiä arvoja. Suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat arvoja, joihin useimmat yhtyvät, mutta sitten yksimielisyys lakkaa.

Arvotaistelu on poliittista sanahelinää, jolla ei ole mitään virkaa. Käytännössä se voi toimia jopa itseään vastaan: lähes kaikki mitä muslimeista puhutaan tai kirjoitetaan näyttää radikalisoivan yhä useampia.

Jos hallitus oikeasti aikoo puhdistaa uskonnottomat koulut uskonnoista, sen täytyy tehdä jotain paljon radikaalimpaa. Sen täytyisi puuttua koulujen johtamiseen.

Sen täytyisi uskaltaa sanoa, ettei uskonto kuulu kouluihin. Sen täytyisi uskaltaa sanoa, missä määrin kristinusko kuitenkin kuuluu, koska se on osa brittiläistä kulttuuria ja kalenteria. Joulua ja pääsiäistä ei voi sivuuttaa.

Islamin osalta hallitus on puun ja kuoren välissä. Jos muslimien tapoja hyväksytään kouluissa, joissa he ovat enemmistönä, niin juopa valtaväestön kanssa kasvaa ja muslimit radikalisoituvat. Jos muslimien tapoja ei niihin kelpuuteta, he kokevat itsensä syrjityiksi ja radikalisoituvat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?