Irakin kärjistyvä tilanne nostaa öljyn hintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Irakin suurin jalostamo piiritettiin – öljyn hinta nousee

Irakin turvallisuusjoukot etsivät aseita Ramadin kaupungissa toukokuussa.

Irakin turvallisuusjoukot etsivät aseita Ramadin kaupungissa toukokuussa.

Julkaistu: 12.6.2014 17:53, Päivitetty 12.6.2014 18:19

Kapinalliset ovat piirittäneet Irakin suurimman öljynjalostamon.

Hallitusta vastustavat joukot ovat piirittäneet Irakin suurimman öljynjalostamon Baijin kaupungissa. Asiasta kertoivat silminnäkijät ja poliisi uutistoimisto Reutersille.

Irakin sisäisen tilanteen kärjistyminen on nostanut raakaöljyn hintaa tänään niin Euroopan kuin Yhdysvaltainkin markkinoilla.

Ääri-islamilainen kapinallisryhmä ISIS on vallannut yhä uusia alueita ja kaupunkeja Irakissa. Tiistaina ISIS sai haltuunsa tärkeän pohjois-irakilaisen Mosulin kaupungin. Ryhmän taistelijat etenevät jo kohti pääkaupunki Bagdadia.

Öljymarkkinoita pelottaa sisällissodan mahdollisuus maassa, joka on öljynviejämaiden järjestön Opecin toiseksi suurin tuottajamaa. Tilanteen kärjistyminen täysimittaiseksi sisällissodaksi leikkaisi väistämättä Irakin öljyntuotantoa.

– Olemme keskellä yhä pahenevaa konfliktia. Valtaosa Irakin öljyntuotannosta on maan eteläosissa, mutta jos kapinallisten eteneminen jatkuu, tuotanto saattaa vaarantua, Again Capitalissa, energiaan keskittyvässä hedge-rahastossa New Yorkissa työskentelevä John Kilduff kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Noin kello 17.20 Suomen aikaa Pohjanmeren Brent-öljyn heinäkuun toimituksista maksettiin Lontoossa 111,85 dollaria barrelilta. Eilen hinta päätyi 109,95 dollariin.

Yhdysvaltain markkinoiden keskeisen viitelaadun eli WTI-öljyn heinäkuun toimitusten hinta noteerattiin 105,98 dollariin barrelilta New Yorkissa, kun päätösnoteeraus eilen oli 104,40 dollaria. WTI-futuurin hinta oli käväissyt 106,53 dollarissa, mikä on korkein noteeraus liki kahdeksaan kuukauteen.

Öljykaupan mittayksikkönä käytettävän barrelin tilavuus on 159 litraa.

Tuoreimmat osastosta