Rehn: Suomen tilanne on vakava - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rehn: Suomen tilanne on vakava

Talouskomissaarin tehtävät pian jättävä Olli Rehn on huolissaan Suomen talouden tilasta. Hän toivoo, että myös Suomessa pankit lisäävät yritysten luototusta Euroopan keskuspankin eilisten toimien seurauksena.

6.6.2014 13:56 | Päivitetty 6.6.2014 15:11

Viimeisiä viikkojaan talouskomissaarina viettävä Olli Rehn sanoo, että vieläkin on kiire. Rehn valittiin viime kuun vaaleissa europarlamenttiin ja hän aikoo jättää eroilmoituksensa komissaarin tehtävästä heinäkuun alussa, jolloin uusi parlamentti järjestäytyy.

– Maanantaina hyväksyttiin talouspolitiikan koordinaatiopaketti, jossa tehtiin maakohtaisia suosituksia. Keskiviikkona julkistettiin lähentymisraportti, jossa arvioitiin erityisesti Liettuan kelpoisuutta eurojäseneksi. Eilen olin normaalin tapaan mukana Euroopan keskuspankin neuvoston kokouksessa, jossa neuvosto teki päätöksiä rahapolitiikasta ja epätavanomaisista toimenpiteistä, Rehn luetteli komission Suomen edustuston tilaisuudessa Helsingissä tänään.

Rehnin mukaan komission talouspoliittinen paketti nojaa siihen, että Euroopan talous on elpymässä. Vaikeiden vaiheiden jälkeen Euroopan talous on saatu vakautumaan ja viime vuodesta lähtien elpymisen ja kasvun tielle, hän sanoo.

– Nyt on hyvin tärkeää, että jatketaan sellaisia rakenteellisia uudistuksia, jotka mahdollistavat kasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden.

Hänen mukaansa jäsenvaltioita uudistuksiin ja julkisen talouden tasapainoon kannustavan linjan jatkaminen on tärkeää, vaikka markkinapaine on jonkin verran hellittänyt.

Komission talouspolitiikan onnistumisesta kertoo hänestä se, että EU:n yhteenlaskettu julkisen talouden alijäämä on ollut viime vuosina laskussa. Myös julkinen velka on saatu aisoihin.

– Tänä vuonna se tasaantuu ja alkaa ensi vuodesta lähtien supistua. Tämä kertoo siitä, että tällä talouspolitiikan koordinaatiolla on saatu tuloksia aikaan.

"Suomen jatkettavauudistuksia"

Uudistuksia tulee jatkaa myös Suomessa, sanoo Rehn ja näkee, että Suomi on tällä hetkellä "aika vakavassa talouspoliittisessa tilanteessa".

Rehn osallistuu EKP:n neuvoston kokouksiin komission varapuheenjohtajana. Hänen mukaansa keskuspankin eilen esittelemät talouden tukitoimet ovat merkittäviä elpymiselle.

– Niillä pyritään lisäämään rahan määrää taloudessa ja parantamaan erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten luotonsaantia tällaisella kohdennetulla lotrauksella, Rehn sanoi.

"Lotraus"-termi viittaa pankkien pidempiaikaiseen rahoitusoperaatioon (LTRO eli long-time refinancing operation).

Rehn sanoi komission olleen jo jonkin aikaa sillä kannalla, että liian alhainen inflaatio ja euron liian korkea kurssi heikentävät eurotalouden elpymistä. Suomikin tarvitsee tällaista rahapoliittista elvytystä. Rehn toivoo, että myös Suomessa pankit lisäävät yritysten luototusta "lotrauksen" takia.

Liettuamukaan

Liettua liittyy ensi vuoden alussa euroalueeseen. Rehnin mukaan tämä kertoo siitä, että euroalueen hajoamista ennustaneet ovat olleet väärässä. Kukaan ei ole eronnut yhteisvaluutta-alueesta, vaan jäseniä tulee päinvastoin lisää.

– Kannattaa muistaa, että Liettua oli vuonna 2006 ainoa maa, joka tähän mennessä on hylätty eurojäsenyydestä sen takia, ettei se täyttänyt kaikkia kriteereitä.

Tämän jälkeen Liettua on saanut kansantaloutensa ja julkisen taloutensa kestävälle tolalle ja komissio pystyi "hyvällä omallatunnolla" suosittelemaan Liettuan jäsenyyttä, Rehn tähdensi.

Euroalue saa näin yhdeksännentoista jäsenmaan. Baltian maista Viro liittyi euroon vuonna 2011 ja Latvia tänä vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?