EKP esitteli joukon uusia talouden ja pankkijärjestelmän tukitoimia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näitä keinoja EKP nyt kokeilee

Euroopan keskuspankki (EKP) julkisti tänään joukon uusia toimia euroalueen talouden tukemiseksi ja pankkien lainanannon virkistämiseksi.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi.

5.6.2014 16:14 | Päivitetty 5.6.2014 20:00

Vauhdituskeinoja ovat uusi pankeille suunnattava halvan rahan nelivuotinen LTRO-lainaohjelma ja niin sanotun SMP-ohjelman ostojen steriloinnin lopettaminen. Myös arvopapereiden osto-ohjelmaa valmistellaan.

EKP tarjosi jo aiemmin, vuoden 2011 lopussa ja maaliskuussa 2012, euroalueen pankeille LTRO-ohjelmilla yli tuhat miljardia euroa halpaa kolmivuotista lainaa luottolaman helpottamiseksi. LTRO tulee sanoista "long-term refinancing".

Nyt julkistettu uusi "lotrausohjelma" on alkuvaiheessa kooltaan 400 miljardia euroa. Korko on EKP:n ohjauskorko lisättynä 0,10 prosenttiyksiköllä.

Tänä vuonna järjestetään kaksi lainahuutokauppaa, syyskuussa ja joulukuussa. Kaikki uuden ohjelman puitteissa myönnetyt lainat erääntyvät syyskuussa 2018. Keskuspankkilainaa ottavat pankit velvoitetaan lainaamaan seitsemän prosenttia LTRO-rahoista eteenpäin euromaiden yrityksille.

SMP-ohjelma (securities markets purchases) on kriisimaiden velkapapereiden osto-ohjelma, jonka markkinoille tuomaa likviditeettiä EKP on säännöllisesti imuroinut tai "steriloinut" pois pankkijärjestelmästä.

Steriloinnilla EKP on estänyt velkapapereiden ostoihin käyttämäänsä rahamäärää paisuttamasta pankkijärjestelmän likviditeettiä kokoamalla velkakirjaostoja vastaavan summan varoja omille talletustileilleen.

Nyt steriloinnit lopetetaan väliaikaisesti eli likviditeetin annetaan jäädä pankkijärjestelmään.

Keskuspankki kertoi myös valmistelevansa ABS-arvopapereiden ostoja markkinoilta. ABS:t (asset backed securities) ovat arvopapereiksi muutettuja ja markkinoille myytäviä lainasaatavia, kuten luottokortti- ja autolainoja.

Keskuspankki laski tänään neuvostonsa kokouksessa keskeisen rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa ennätysalhaiselle tasolle 0,15 prosenttiin 0,25 prosentista. Talletuskorko laski negatiiviseksi eli -0,10 prosenttiin, ensimmäistä kertaa suurten keskuspankkien historiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?