EKP teki historiaa – laski molempia korkoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP teki historiaa – laski molempia korkoja

Euroopan keskuspankki (EKP) teki sen, mitä siltä yleisesti odotettiin eli alensi keskeistä rahamarkkinoiden ohjauskorkoaan neuvostonsa kokouksessa tänään. Pankki painoi samalla liikepankkien keskuspankkitalletusten koron negatiiviseksi.

5.6.2014 14:46 | Päivitetty 5.6.2014 16:20

Päätös on historiallinen, sillä yksikään suuri keskuspankki ei ole aiemmin kokeillut negatiivista talletuskorkoa.

EKP pyrkii toimillaan saamaan vauhtia euroalueen hauraaseen talouteen ja samalla myös kiihdyttämään alhaiseksi painunutta inflaatiota. Rahapolitiikan kevennystä oli markkinoilla osattu odottaa, sillä EKP:n pääjohtaja Mario Draghi antoi asiasta selvän vihjeen toukokuun korkokokouksen jälkeen.

EKP pudotti tärkeimmän ohjauskorkonsa eli perusrahoitusoperaatioiden minimitarjouskoron ennätyksellisen alhaalle eli 0,15 prosenttiin aiemmasta 0,25 prosentista. EKP laski pankkien välisiin markkinakorkoihin vaikuttavan koron 0,25 prosenttiin viime vuoden marraskuussa.

Keskuspankkitalletusten koron EKP tiputti 0,10 prosenttia negatiiviseksi. Korko on ollut nollassa viime vuoden heinäkuusta lähtien.

Talletuskoron ollessa negatiivinen pankit joutuvat maksamaan keskuspankille pankkiin tekemistään talletuksista. Miinusmerkkinen korko on aiemmin ollut käytössä vain Ruotsin ja Tanskan keskuspankeissa.

EKP on jo nollakorolla kannustanut pankkeja panemaan rahaa liikkeelle eli lisäämään lainanantoaan yrityksille eikä jättämään rahaa makaamaan keskuspankkiin. Euroalueen pankkien lainananto yrityksille on ollut nihkeää eli keskuspankin rahapolitiikan keventyminen ei ole välittynyt kunnolla reaalitalouteen.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemasta 60:stä ekonomistista lähes kaikki eli 58 odottivat laskua ohjauskorkoon. Yli puolet eli 34 ennakoi koron pudottamista 0,10 prosenttiin. Koron leikkaamista 0,15 prosenttiin odotti 21 ekonomistia. Muutaman hajaäänen sai koron pysyminen ennallaan 0,25 prosentissa tai sen laskeminen 0,05 prosenttiin tai nollaan prosenttiin.

Talletuskorkokyselyn 50:stä ekonomistista selvä enemmistö eli 32 ennakoi 0,10 prosentin miinusmerkkistä korkoa. Kaksitoista ekonomistia oli 0,15 prosentin kannalla. Kuusi taloustutkijaa odotti, että korko pysyisi edelleen nollassa.

Inflaatio painui0,5 prosenttiinEKP:n keskeinen huolenaihe on pitkään ollut euroalueen alhaiseksi jumittunut inflaatio. EU:n tilastoviraston tiistaina julkistaman ennakkoarvion mukaan kuluttajahintojen vuosinousu painui toukokuussa 0,5 prosenttiin eli alimmilleen yli neljään vuoteen huhtikuun 0,7 prosentista.

EKP:n hintavakaustavoitteena on selvästi korkeampi eli kahden prosentin tuntumassa oleva inflaatio. Hintojen nousuvauhti oli toukokuussa alle prosentissa jo kahdeksantena peräkkäisenä kuukautena.

Inflaatiolukema vain vahvisti markkinoilla odotuksia siitä, että EKP:n on nyt pakko toimia uskottavuutensa säilyttämiseksi.

Pääjohtaja Mario Draghi varoitteli matalan inflaation vaaroista viimeksi viime viikolla puheessaan Portugalissa.

– Erityisen varuillaan on oltava negatiivisesta spiraalista, joka voi kehittyä alhaisen inflaation, laskevien inflaatio-odotusten ja luotonannon välillä etenkin euroalueen kriisimaissa, hän sanoi.

Matala inflaatio on kevään aikana nostanut deflaatiouhan yhdeksi talouskeskustelun keskeiseksi aiheeksi euroalueella. Draghi ja muut EKP-johtajat ovat kuitenkin toistuvasti vakuutelleet, että deflaation eli laskevan hintakehityksen uhkaa ei euroalueella ole ja että inflaatio lähtee nousuun talouden toipuessa.

Deflaatio olisi myrkkyä muutenkin vaimealle taloudelliselle toimeliaisuudelle.

Kasvu vaisuaalkuvuonnaEuroalueen talous kaipaa piristystä, sillä ensimmäinen neljänneksen kasvulukemat olivat kehnommat kuin mitä ekonomistit olivat odottaneet. Valuutta-alueen bruttokansantuote kasvoi tammi–maaliskuussa vain niukat 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä eli viime vuoden loka–joulukuusta.

Verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan kansantuote kasvoi 0,9 prosenttia.EKP julkistaa uudet inflaatio- ja kasvuennusteensa vuosille 2014–2016 myöhemmin tänään.

Yksi syy matalaan inflaatioon ja heikkoon talouskasvuun löytyy vahvasta eurosta. Vahva euro laskee tuontihintoja ja nakertaa samalla euromaiden kilpailukykyä.

Pientä helpotusta eurohuolille tuli toukokuussa, sillä yhteisvaluutta heikkeni jonkin verran viime kuun aikana sijoittajien odotellessa ja ennakoidessa EKP:n päätöksiä. Euron dollarikurssi on viime päivinä liikkunut 1,36:n tuntumassa, kun toukokuun alun noteeraus oli vähän yli 1,39:ssä.

Pääjohtaja Draghi on kevään aikana myöntänyt, että euron kurssi on yhä tärkeämpi tekijä hintavakauden kannalta. Hän on kuitenkin samaan hengenvetoon muistuttanut, että keskuspankilla ei ole varsinaista valuuttakurssitavoitetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?