Tutkija lyttää USA:n suunnitelman: "Tämä ei riitä" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkija lyttää USA:n suunnitelman: "Tämä ei riitä"

Yhdysvaltain suunnitelma kasvihuonekaasupäästöjen leikkaamiseen ei riitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, tuomitsee ilmastotutkijaryhmä raportissaan. Ryhmän mukaan kaikkien maiden on vähennettävä päästöjään rajusti.

4.6.2014 17:19 | Päivitetty 4.6.2014 17:16

Yhdysvallat kertoi maanantaina, että se aikoo leikata voimalaitosten päästöjä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta.

Tutkija Niklas Höhnen mukaan Yhdysvaltain suunnitelma ei takaa edes sitä, että Yhdysvallat onnistuisi täyttämään nykyiset päästövähennystavoitteensa. Maa linjasi vuonna 2009, että se yrittää leikata kasvihuonepäästöjään 17 prosenttia vuoteen 2020 mennessä vuoden 2005 tasosta. Höhne on yksi Climate Analytics -ryhmän tutkijoista.

– Jokainen pieni askel pitää toivottaa tervetulleeksi, mutta tämä ei riitä, jotta ilmaston lämpeneminen pysyisi alle kahdessa asteessa, ryhmän tutkija Bill Hare sanoi tiedotustilaisuudessa.

Nykyisellä päästötasolla ilmasto uhkaa lämmetä yli kaksi astetta verrattuna teollistumisesta edeltäneeseen aikaan. Kahden asteen lämpeneminen on nähty rajana, jonka ylittäminen pahentaa tulvia, lämpöaaltoja ja merenpinnan nousua.

Kasvihuonekaasut pitäisi saada nollaan

Ryhmä ennustaa raportissaan, että Yhdysvaltain päästöt laskevat vain kymmenen prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon, ellei maa aloita pontevampia toimia rajoittaakseen muun muassa liikenteen ja maatalouden päästöjä.

Maailmanlaajuisesti kasvihuonepäästöjen pitäisi pudota nollaan vuosien 2060–2080 välillä, jotta lämpeneminen voitaisiin rajata kahteen asteeseen.

Jos nykymeno jatkuu, tutkijat ennustavat ilmaston lämpenevän lämpenevän 3,7 astetta. Nyt lämpötila on noussut 0,8 astetta teollista vallankumousta edeltäneestä ajasta.

Vuonna 2010 lähes 200 maata asetti tavoitteekseen pitää ilmaston lämpenemisen alle kahdessa asteessa Bonnin ilmastokokouksessa.

YK:n ilmastopaneelin mukaan on 95-prosenttisen todennäköistä, että ilmastonmuutos johtuu ihmisen toimista. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä on pidetty pääsyynä ilmastonmuutokseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?