Euroalueen inflaatio painui 0,5 %:iin toukokuussa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Herätys EKP – euroalueen inflaatio painui 0,5 prosenttiin

Kuluttajahintojen nousuvauhti hidastui euroalueella toukokuussa. Euroopan keskuspankin torstain tärkeään korkokokoukseen tuli vielä lisää painetta.

3.6.2014 12:38 | Päivitetty 3.6.2014 12:40

Inflaatio on ollut jo pitkään selvästi EKP:n hintavakaustavoitteen alapuolella, ja pankilta odotetaan torstaina rahapolitiikan kevennystä euroalueen kasvun ja inflaation vauhdittamiseksi.

EU:n tilastovirasto Eurostat ilmoitti tänään ennakkoarvionaan, että kuluttajahinnat nousivat toukokuussa 0,5 prosenttia viime vuoden toukokuusta. Huhtikuussa nousuvauhti oli 0,7 prosenttia.

Maaliskuussa inflaatio oli myös 0,5 prosenttia, mikä on alhaisin lukema yli neljään vuoteen.

Ekonomistit olivat uutistoimisto Bloombergin kyselyssä ennakoineet inflaation asettuvan toukokuussa 0,6 prosenttiin.

– Se tosiasia, että inflaatio on näinkin alhaalla ja niin kaukana EKP:n tavoitteesta luo pankille selvästikin paineita ryhtyä toimiin. Draghi on - ei niinkään yllättäen - toppuutellut puheita deflaation uhasta, mutta koska inflaatio jälleen hidastui, on selvää, että se vaikuttaa keskuspankkiirien politiikkapohdintoihin, Jonathan Loynes, Capital Economicsin Eurooppaa seuraava ekonomisti kommentoi uutistoimisto Bloombergille.

Energian hinnat pysyivät euroalueella toukokuussa vuodentakaisella tasollaan laskettuaan huhtikuussa 1,2 prosenttia. Elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan hinnat kallistuivat 0,1 prosenttia, kun nousua huhtikuussa oli 0,7 prosenttia.

Niin sanottu pohjainflaatio laski 0,7 prosenttiin huhtikuun 1,0 prosentista. Pohjainflaatiossa ei ole mukana elintarvikkeiden, energian, alkoholin eikä tupakan hintoja.

Inflaatio oli toukokuussa alle prosentissa jo kahdeksantena peräkkäisenä kuukautena, kun EKP:n tavoitteena on hieman kahden prosentin alapuolella liikkuva inflaatio keskipitkällä aikavälillä.

EKP julkistaa uudet inflaatio- ja kasvuennusteensa vuosille 2014–2016 torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?