Saksan korko hipoo ennätysalhaista lukemaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan korko lähes yhtä pieni kuin Napoleonin aikaan

Saksan kymmenvuotisen valtiolainan korko liikkuu lähellä 200 vuoden takaisia lukemiaan. Napoleonin sotien aikaiset tasot kertovat siitä, että sijoittajat haluavat Euroopan keskuspankin (EKP) toimivan, jotta talous ei jämähtäisi täysin.

3.6.2014 11:18 | Päivitetty 3.6.2014 11:22

Saksan kymmenvuotisen lainan korko laski eilen 1,37 prosenttiin. Se on vain 0,24 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kesäkuussa 2012, jolloin korko käväisi 1,13 prosentissa.

Sidney Homerin ja Richard SyllanThe History of Intest Rates” -kirjan perusteella lukema oli alhaisin sitten vuoden 1815.

Tuona vuonna Ranskan keisari Napoleon Bonaparte hävisi Waterloon taistelun valloitettuaan sitä ennen laajoja alueita Euroopasta. Taistelun jälkeen Wienin kongressi kokoontui päättämään Euroopan uudelleenjärjestelystä.

Saksan valtionlainojen korko on ollut keskimäärin 3,3 prosenttia kymmenen viime vuoden aikana. Kirjan mukaan toisen maailmansodan aikana vuonna 1944 korko oli 3,6 ja suuren laman aikana 1931 se oli 12,5 prosenttia.

Korot ovat historiallisen alhaiset monissa muissakin Euroopan maissa. Paitsi Saksa myös Itävalta, Belgia ja Ranska pystyvät lainaamaan rahaa halvemmalla kuin Yhdysvallat.

Korkojen alhaisuus kuvastaa taloustilanteen vaikeutta. Sijoittajat pelkäävät talouselämän kokonaistuotannon kasvun pysähtymistä ja yleistä hintatason laskua.

Inflaatio oli huhtikuussa 0,7 prosenttia, kun EKP:n tavoitteena on pitää se hieman alle kahdessa prosentissa. Tämä pitää yllä arvioita, joiden mukaan euroalueen toipuminen taantumasta vie vielä vuosia.

EKP pitää kesäkuun korkokokouksensa torstaina, ja markkinoilla odotetaan, että se lisäisi elvytystään. Pankin ohjauskorko on ollut viime marraskuusta lähtien ennätyksellisen alhaalla 0,25 prosentissa.

Keskuspankin ennakoidaan laskevan korkoaan yhä lähemmäs nollaa ja ottavan käyttöön negatiivisen talletuskoron ensimmäistä kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?