Tietovuotaja Edward Snowden kertoi NBC:n haastattelussa taustastaan vakoojana - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Snowden: En ollut pikkuhakkeri, vaan huippuvakooja

Tietovuotaja Edward Snowden kertoi eilen NBC:n haastattelussa, että hän ei suinkaan ollut mikään pikkutason analyytikko.

29.5.2014 10:07 | Päivitetty 29.5.2014 13:39

Maailmaa Yhdysvaltojen ja muiden vakoilua koskevilla paljastuksillaan sykähdyttänyt Edward Snowden valotti eilen taustaansa amerikkalaisen NBC-kanavan haastattelussa.

Snowdenia on kutsuttu vähättelevästi "hakkeriksi". Hänen on laajalti väitetty työskennelleen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n matalan turvallisuusluokituksen analyytikkona.

Eilen Snowden kuitenkin kertoi olleensa erittäin korkean asteen vakooja.

– Elin ja tein töitä ulkomailla valetyössä, valenimen alla. Työskentelin näin keskustiedustelupalvelu CIA:lle sekä NSA:lle, Snowden sanoi NBC:n Brian Williamsille.

– Työskentelin myös Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaatiolle DIA:lle vastatiedusteluun keskittyvänä luennoitsijana. Siellä kehitin keinoja pitää tietomme ja ihmisemme turvassa maailman vaarallisimmissa kolkissa.

Snowden kertoi haastattelussa, että kukaan ei ole kyennyt todistamaan yhdenkään henkilön altistuneen vaaralle hänen paljastustensa seurauksena.

Hän syytti Venäjällä oleskelustaan Yhdysvaltoja sekä kiisti olevansa vakooja ja tavanneensa koskaan Venäjän hallintoa. Snowden myös vakuutti, että hänellä ei ollut salaista materiaalia enää hallussaan, kun hän saapui Venäjälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?