Uber vie kuljettajat ja asiakkaat taksifirmoilta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raju väite: Uber-kuski tienaa 66 000 euroa vuodessa New Yorkissa

Matkapuhelinsovellukseen perustuva Uber-taksipalvelu tiedotti tiistaina, että sen kuskit ansaitsevat keskimäärin 90 766 dollaria, eli runsaat 66 000 euroa vuodessa New Yorkissa. Kuljettajien kuluista se ei puhunut mitään.

Taksien välityspalvelu Uberin toiminta perustuu paikantamiseen ja mobiilisovelluksiin.

28.5.2014 10:24 | Päivitetty 28.5.2014 10:24

Välityspalvelu Uberin mukaan sen kuljettajat ansaitsevat keskimäärin hieman yli 90 000 dollaria vuodessa New Yorkissa ja runsaat 74 000 dollaria San Franciscossa.

Suomeenkin tuloaan tekevä yritys, joka julkistaa hyvin niukasti omia tietojaan, on kuitenkin laskenut keskiarvoja omalla tavallaan.

Ansioiden keskiarvolaskelmiin on otettu mukaan vain ne kuljettajat, jotka ovat ajossa vähintään 40 tuntia viikossa. Erittäin pitkiä päiviä tekevät kuljettajat tietenkin vetävät keskiarvoa ylöspäin.

Aikakauslehti Timen artikkelissa Uberin palkkailmoitukseen suhtaudutaan epäilevästi. Lehti kirjoittaa, että kyse on bruttoansioista, joista on vähennetty vain Uberin rokottama 20 prosentin osuus. Autoista ja niiden huollosta, polttoaineesta ja vakuutuksista syntyviä kuluja ei ole huomioitu ollenkaan.

Uber-kuljettajat saavat kyytitilauksensa lähellä olevilta asiakkailta ja sopivat kyytimaksunsa matkapuhelinsovelluksen kautta. Maksu veloitetaan luottokortilta ja se kulkee Uberin palvelun kautta. Sama sovellus toimii kaikkialla maailmassa. Uber sanoo sovittavansa palvelunsa kunkin maan ja kaupungin erityisolosuhteisiin.

San Franciscon taksikuljettajien liitto arvioi, että kolmannes sen jäsenistä, noin 2 800 kuljettajaa, on luopunut rekisteröidyistä takseista ja siirtynyt ajojen välityspalvelujen käyttäjiksi. Kuljettajat välttävät siten taksiyrityksille tilitettävät maksut ja joutuvat käyttämään vähemmän aikaa kyytien etsimiseen kaduilta.

Kaikki Uber-kuljettajat eivät kuitenkaan ole olleet tyytyväisiä. Aikaisemmin toukokuussa ryhmä kuskeja osoitti mieltään Uberin pääkonttorin edessä San Franciscossa. He sanoivat Uberin välitysmaksujen olevan ryöstöä, ja yksi kuskeista sanoi Timelle, että hän saa hädin tuskin minimipalkkaa.

Uberin mukaan mielenosoittajat edustavat vain pientä vähemmistöä. Kuljettajat ovat itsenäisiä yrittäjiä ja jotkut heistä hoitavat bisnestään paremmin kuin toiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?