Hotelleille kasvaa uusi markkina: Moni valmis maksamaan 300 euroa yöltä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hotelleille uusi markkina: Moni maksaa yöstä jopa 300 euroa

Julkaistu: 27.5.2014 13:11, Päivitetty 27.5.2014 14:36

Helsinkiin pykätään kovaa vauhtia kalliita hotellihuoneita. Alan toimijoiden mukaan yöpyjiä kyllä riittää, sillä yhä useampi on valmis maksamaan tyyriistä hotelliyöstä, jos rahalla saa elämyksen.

Helsingin hotellikentässä on ollut viime aikoina kovasti kuhinaa etenkin kalliimman hintaluokan hotelleissa.

Kämpin ja Glo-hotellit omistava Kämp Group osti designhotelli Klaus K:n, joka rakennuttaa parhaillaan kalliita kattohuoneiston.

Royal Ravintolat lähes kaksinkertaistaa Havenin huonemäärän ja avaa uuden hotellin Pienelle Roobertinkadulle, ja Restel on avaamassa kaupunkiin kahta uutta hotellia.

Yksi tulokkaista on taidehotelli Art Hotel Helsinki, joka nousee alustavien suunnitelmien mukaan Helsingin Jätkäsaareen.

Art Hotel Helsingin hallituksen jäsen Ari Björkqvist sanoo, että hotellimarkkina on jakautumassa erittäin edulliseen ja kalliimpiin, yksilöllisiin boutique-hotelleihin. Jos kaikki sujuu suunnitelman mukaan, yö Art Hotel Helsingissä maksaa noin 200 euroa.

– Massamarkkina muodostuu edelleen isoista ketjuista, mutta sitten on kasvamassa uuden tyyppinen premium-markkina. Kasvava joukko asiakkaista on valmis maksamaan 300 euroa huoneesta, mikä kymmenen vuotta sitten tuntui ihan käsittämättömältä. Elämyksellä voi perustella noin 200 euron toteutuvan huonehinnan, Björkqvist sanoo.

Hän työskentelee Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmajohtajana.

Hotellihankkeen toiminnassa on mukana kaksikymmentä suomalaista taiteilijaa. Hotellin konseptina on, että jokainen taiteilija luo hotelliin omat nimikkohuoneensa. Lisäksi taidetta tulee esille myös perushuoneisiin.

Art Hotel Helsingin toimitusjohtaja Sari Poijärvi uskoo, että suomalaisella nykytaiteella voi myydä hotelliöitä myös ulkomaille.

– Suomessa on hirvittävän paljon kiinnostavia ja persoonallisia taiteilijoita, joilla on vahva ote, näkemys, sisältö ja sanoma, Poijärvi sanoo.

Tontti hankkeella jo on, mutta rahoitus on yhä hankkimatta. Yrityksen laskelmien mukaan rahaa tarvitaan kaikkiaan 13,4 miljoonaa euroa kiinteistön rakentamiseen. Alustavien neuvotteluiden mukaan yrityksen pitäisi saada kasaan kolmasosa, jotta se saisi loput Finnveralta ja Nordealta.

Siitä on kasassa "pieni murunen", mutta rahoituksen hankkiminen on vasta aloitettu. Kaupunki kuitenkin edellyttää selkeitä suunnitelmia vuoden loppuun mennessä. Tavoitteena on, että hotelli olisi auki loppuvuonna 2016.

"Kongresseja mennyt sivu suun"

Björkqvist myöntää, että hotelliprojekteja on käynnissä paljon. Uudet projektit ovat kuitenkin huonemääriltään pieniä, kun ne suhteuttaa Helsingin hotellien kokonaishuonemäärään.

– Jos ajattelee rakennuskustannuksia, niin nyt on maailman paras aika rakentaa. Työvoimaa on tarjolla ja raaka-aineet ovat edullisia, Bjlörkqvist sanoo.

Viime vuonna Helsingissä vietetyt hotelliyöt vähenivät. Kaupungin hotellien täyttöaste on kuitenkin yhä lähes 70 prosentissa, mikä on muuhun Suomeen verrattuna korkea.

– Helsinkiin tarvitaan lisää kapasiteettia, sillä sitä on ollut koko ajan liian vähän. Helsinki on jopa menettänyt isoja kongresseja, koska järjestävät eivät usko, että Helsingissä on riittävästi hotellihuoneita, toimitusjohtaja Tuula Becker Helsingin matkailusta sanoo.

Becker uskoo, että kun hotellikapasiteetti lähtee nousuun, niin myös matkailijoita tulee lisää. Matkailu on kasvussa etenkin BRICS-maissa, eli Venäjällä, Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa.