Aktia laski kasvuennustetta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aktia ennustaa jo kolmatta taantumavuotta

Julkaistu: 27.5.2014 10:24, Päivitetty 27.5.2014 10:25

Aktia on laskenut ennustettaan Suomen taloudesta ja ennakoi, että bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia. Ensi vuonna se kasvaa Aktian mukaan 1,3 prosenttia.

Vielä helmikuussa Aktia odotti tälle vuodelle 0,7 prosentin ja ensi vuodelle 1,6 prosentin talouskasvua. Aktia huomauttaa, että tämän vuoden alkupuoliskolla talous on supistunut.

– Toisella vuosipuoliskolla kansainvälisen kaupan nopeutuminen lisää myös Suomen vientiä, arvioi Aktian pääekonomisti Anssi Rantala talouskatsauksessa.

Tilanne kotimarkkinoilla vakautuu vähitellen, kun vientikysyntä vahvistuu maailmantalouden kasvun mukana.

Työllisyys ei vieläkään näytä hääviltä. Aktia ennakoi työttömyyden nousevan 8,6 prosenttiin tänä vuonna. Sen mukaan varovainen käänne parempaan ajoittuu vasta selvästi vuoden 2015 puolelle.

EKP elvyttää kesäkuussa

Lähivuosien inflaatiopaineet ovat vähäiset ympäri maailmaa. Aktian mukaan rahapolitiikka pysyy kehittyneissä maissa kasvua tukevana vielä pitkään. Euroalueella on alettu huolehtia deflaatioon ajautumisesta.

– Euroopan keskuspankki (EKP) laskee perusrahoitusoperaatioiden korkoa ja painaa talletuskoron negatiiviseksi kesäkuun korkokokouksessa, Rantala ennakoi.

Suomessa julkinen talous pysyy syvästi alijäämäisenä. Sopeutusten ansiosta alijäämä pienenee vuonna 2015, mutta silloinkin se on vuonna edelleen liki 2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Julkisen velan Aktia odottaa nousevan 63 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Suomen veroaste kohoaa ensi vuonna 46 prosenttiin. Näin korkea se ollut vain 1990-luvun laman jälkeen.

Suurimmat riskitKiinassa ja Ukrainassa

Maailmantalouden elpyminen etenee eritahtisesti. Yhdysvalloissa kasvun odotetaan alkuvuoden vaihteluiden jälkeen pysyvän ripeänä kotitalouksien kulutuksen ja yritysten investointien vetämänä. Myös euroalue pääsee tänä vuonna kasvuun kahden taantumavuoden jälkeen.

Maailmantalouden suurimmat kasvuriskit liittyvät Aktian mukaan Kiinan talouskasvun ennustettua suurempaan jarrutukseen, ja sen globaaleihin vaikutuksiin. Ukrainan tilanteen kärjistyminen uudelleen voisi johtaa merkittäviin kansainvälisen kaupan häiriöihin.