Eurovaaleissa katse kääntyy äärioikeistoon

Äärioikeistolle ja vasemmistolle povataan rutkasti lisäkannatusta eurovaaleissa. Suuret puolueet säilyttänevät silti dominoivan asemansa.

| Päivitetty

Euroopan parlamentin vaalien äänestyspäivä on jo pitkällä. Tänään äänestävät Suomen lisäksi muun muassa Saksa, Ranska, Espanja ja Italia, eli valtaosa yhteensä 388 miljoonasta äänestyskelpoisesta eurooppalaisesta.

Äänestysprosentin uskotaan laskevan reiluun neljäänkymmeneen, kun se oli vuonna 2009 neljäkymmentäkolme.

Neljä suurta, unionimyönteistä ryhmittymää - sosiaalidemokraatit, keskustaoikeisto, liberaalit ja vihreät - kahmivat mielipidetutkimusten mukaan ainakin 70 prosenttia parlamentin yhteensä 751 edustajan paikoista.

Jo kuudetta vuotta jatkuvan talouskriisin seurauksena moni äänestäjä on kuitenkin kääntynyt niin äärioikeiston kuin vasemmistonkin puoleen. Poliittisen akselin laidalla oleville ryhmille povataan ainakin neljännestä parlamentin paikoista.

– Hallitukset kantavat syyllisyyden taakkaa rankasta taloustilanteesta. Jos kiristät vyötä ja toteutat kovia uudistuksia, se ei tuo suosiota, Berenberg-pankin pääekonomisti Holger Schmieding sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Äärioikeiston uskotaan menestyvän Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Hollannin äärioikeistolainen vapauspuolue taas näyttää torstain ovensuukyselyiden perusteella kärsivän tappion.

Se herättää valtavirtapuolueissa toivoa. 

– Hollantilaiset ovat vaalikampanjoiden jälkeen, ja asiaa mietittyään, ymmärtäneet että Euroopan unioni tarkoittaa vahvuutta ja äärinationalismi vaaraa, liberaalien kärkiehdokas Guy Verhofstadt kommentoi tilannetta uutistoimisto Reutersin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?