USA selätti Kiinan autokiistassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

USA selätti Kiinan autokiistassa

Kiina asetti yhdysvaltalaisille autoille yli viidenneksen tuontimaksut.

24.5.2014 12:09 | Päivitetty 24.5.2014 12:13

Kiinan yhdysvaltalaisille autoille asettamat maksut vahingoittivat kansanvälisen kaupan sääntöjä, Maailman kauppajärjestö WTO sanoo päätöksessään.

Kiina asetti 21,5 prosentin tuontimaksut muun muassa General Motorsin ja Chrysler Groupin valmistamille autoille ja citymaastureille joulukuussa 2011, kun Yhdysvallat tuki suuria autovalmistajia finanssikriisin aikana.

Kiina perusteli maksuja sillä, että maan autoteollisuus hyötyi valtiontuista, ja autoja myytiin Kiinassa alle markkinahinnan.

Viime vuonna maksujen alaisia autoja vietiin Kiinaan reilulla 3,7 miljardilla eurolla. Kiina on yhdysvaltalaisautojen toiseksi suurin vientimarkkina.

WTO käsittelee parhaillaan myös toista Kiinan ja Yhdysvaltain väliseen autokauppaan liittyvää tapausta. Syyskuussa 2012 Yhdysvallat nosti Kiinaa vastaan kanteen, jossa se syyttää maata oman autoteollisuutensa tukemisesta

Vuodesta 2009 lähtien Yhdysvallat on nostanut 17 kannetta WTO:ssa. Kiinaa vastaan nostettujen kanteiden määrä on kaksinkertaistunut vuosien 2009 ja 2014 välisenä aikana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?