Antaa ilmalämpöpumpun viilentää helteessä – ei syö energiasäästöjä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Älä nyt vain tee tätä virhettä ilmalämpöpumpulla

Ilmalämpöpumpun voi hyvin pistää viilentämään helteen hautomaa asuntoa. Viilennyksen vaatima energia ei syö talvilämmityksessä saatuja säästöjä, ellei sitten tee yhtä suurta virhettä, asiantuntija varoittaa.

23.5.2014 16:46 | Päivitetty 23.5.2014 17:25

Jo liki puoli miljoonaa suomalaiskotia käyttää ilmalämpöpumppua lämmitykseen talvella. Kesällä laitteen voi antaa siirtää lämpöä ulos asunnosta, kun helle on tunkenut sisään.

Asukkaiden tunnelmaa saattaa silloin pilata huoli siitä, mahtaako talvella lämmityksessä säästetty energia kulua laitteen kesäkäytössä. Huoli on turha.

– Energiaa viilennykseen kuluu ilmalämpöpumpulla tyypillisesti vain 100–500 kilowattituntia vuodessa, kertoo Motivan energia-asiantuntija Sami Seuna.

Kulutus on pientä verrattuna talven säästöihin. Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarin tutkimuksissa on laskettu, että ilmalämpöpumpun tuoma keskimääräinen säästö lämmityksessä on 3 000 kilowattituntia. Toisin sanoen tiuhakaan viilennys ei nakerra korkeitaan kuin kuudenneksen energiansäästöstä.

Lämmityksessä saadut säästöt tosin vaihtelevat paljon: aina nollasta 8 000 kilowattituntiin. Säästö riippuu ennen kaikkea talon tarvitseman lämmitysenergian määrästä. Mitä enemmän talon lämmitykseen menee energiaa, sitä suurempi hyöty ilmapumpun apulämmityksestä on. Kesäviilennys ahmii säästöt Seunan mukaan vain silloin, lämpöpumpusta lämmityskaudella saatu hyöty on ollut lähes olematon.

Luomukeinojen jälkeen kone käyntiin

Seuna suosittelee ilmalämpöpumpun käynnistämistä viilennykseen, kun ensisijaiset keinot on käytetty.

Kannattaa torjua auringon porotus kaihtimilla, pitää ikkunat kiinni, kun ulkona on kuuma, ja tuulettaa, kun ulkona on viileämpää. Vasta kun nämä perusniksit on kokeiltu, napsautettakoon pumppu surisemaan.

Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on paras silloin, kun ulko- ja sisälämpötilan ero on mahdollisimman pieni. Kesällä Suomen oloissa jäähdytys tapahtuu Seunan mukaan aina niin hyvällä hyötysuhteella, että sitä ei tarvitse miettiä. Pientä parannettavaa silti voi aina löytää.

– Automaattitoimintoa ei kannata pitää päällä. Silloin laite vaihtaa moodia lämmityksen ja viilennyksen välillä automaattisesti. Se on todellinen energiasyöppö. Sen päällä pitäminen on suurimpi virheitä, mitä laitteen omistaja voi tehdä, Seuna sanoo.

Lämpöpumppua on turha pitää käynnissä, kun ei ole itse kotona. Asunto kyllä viilenee pikapuoliin mukavaksi sen jälkeen, kun laitteen on kotiin tulessa napsaissut käyntiin.

Älä tee asunnosta jääkaappia

Jäähdytyksessä sopii myös muistaa kohtuus, kun kesällä kuitenkin liikutaan vähemmissä vaatteissa. Helteessä 22 asteen sisälämpötila voi tuntua siltä kuin astuisi jääkaappiin.

– Usein riittää, kun huoneen lämpötilaa laskee 28 asteesta 25–26:een. Jos lämpötilaa laskee vielä alemmas, vilustumisvaara kasvaa, Seuna muistuttaa.

On hyvä muistaa myös puhdistaa lämpöpumpun ilmansuodatin sekä lämmitys- että jäähdytyskaudella.

– Koska tänä vuonna siitepölyä on ollut poikkeuksellisen runsaasti, kannattaa puhdistus tehdä useammin. Puhallusilma on tällöin puhtaampaa ja suorituskykykin parempi, Seuna kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?