"Fennovoima vähentää Venäjä-riippuvuutta"

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan kriisi ei ole toistaiseksi haitannut Pyhäjoen ydinvoimalahanketta. Myös kansalaisten huoli venäläisomistuksesta on liioittelua, Fennovoiman uusi hallituksen puheenjohtaja sanoo.


Ydinvoimayhtiö Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Juhani Pitkäkosken mukaan Ukrainan kriisillä ei ole tähän mennessä ollut mitään vaikutusta Pyhäjoelle rakennettavaan ydinvoimalaan.

– Tällä hetkellä tilanne on sellainen, ettei ydinvoimalahankkeessa ole mitään syytä painaa jarrua, vaan päinvastoin mennä eteenpäin, Pitkäkoski sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Pyhäjoelle kaavaillun Hanhikivi 1 -ydinvoimalayksikön toimittaja ja Fennovoiman iso vähemmistöomistaja on Venäjän valtion omistama Rosatom.

Venäjää vastaan asetetuista talouspakotteista ei ole ollut käytännön haittaa, sillä EU:n asettamat pakotteet ovat tähän mennessä kohdistuneet vain henkilöihin ja pariin krimiläiseen yritykseen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikäli tilanne eskaloituisi, EU saattaisi ottaa käyttöön yhteiset talouspakotteet.

– Jos pakotteita tulisi, niin Suomessa muutkin teollisuuden ja elinkeinoelämän alat olisivat hankalassa tilanteessa. Silloin kyseessä olisi jo sellainen kriisi, että tämä ydinvoimahanke olisi pikkuasia, Pitkäkoski sanoo.

Venäläisomistus
huolettaa


Kansalaiset ovat olleet huolissaan Fennovoiman venäläisomistuksesta. Tämä on käynyt ilmi muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön keräämästä lausuntoaineistosta. Pelkoa herättää muun muassa se, että venäläisosuus nousisi nykyisestä kolmanneksesta lähemmäs puolta.

Puolueista etenkin vihreät vastustavat ydinvoimaloita ja siten myös Fennovoiman hanketta. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi taannoisessa vappupuheessaan, ettei "Venäjän valtionyhtiö Rosatomin suureksi osaksi omistama ydinvoimalahanke ole viisas ratkaisu tässä tilanteessa".

Pitkäkosken mukaan on väärä käsitys, että Fennovoiman ydinvoimala olisi "venäläinen hanke".

– Vaikka Rosatomilla on omistusosuus suomalaisen tytäryhtiönsä kautta, niin tämä on suomalainen hanke suomalaiselle teollisuudelle ja energiankäyttäjille. Fennovoima vähentää Venäjä-riippuvuutta eikä lisää sitä, sanoo Pitkäkoski ja viittaa siihen, että uusi ydinvoimala parantaisi Suomen energiaomavaraisuutta ja vähentäisi riippuvuutta tuontienergiasta.

Pitkäkoski pitää Rosatomia osaavana ja luontevana kumppanina Fennovoimalle. Hän muistuttaa, että Rosatomilla on tällä hetkellä rakenteilla 15 eri ydinvoimalaa ja valmistuneissa hankkeissa aikataulut ovat pitäneet.

– Sähköä on alkanut tulla sovittuna päivänä, Pitkäkoski sanoo.

Suomessa on kokemusta ydinvoimalahankkeen tuntuvasta viivästymisestä. Fennovoiman kilpailijan eli Teollisuuden Voiman Eurajoelle rakentuvan Olkiluoto 3 -ydinvoimalan piti valmistua vuonna 2009, mutta sen rakentaminen on venynyt vuosia.

Ranskalainen laitostoimittaja Areva ei ole päivittänyt tietoa, koska voimala vihdoin valmistuisi. Viimeisin arvio on vuosi 2016. TVO joutuikin tiistaina hakemaan myöhästymisen takia lisäaikaa seuraavan ydinvoimalahankkeensa eli Olkiluoto 4:n periaatepäätöksen voimassaoloaikaan valtioneuvostolta ja eduskunnalta.

"Kiinnostuneita
laidasta laitaan"


Myös Fennovoiman periaatepäätös on toimittajavaihdoksen takia menossa uudelleen valtioneuvoston ja eduskunnan käsittelyyn. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi tiistaina Ylen aamu-tv:ssä, että on hyvin todennäköistä, että hallitus päättää Fennovoiman ydinvoimaluvasta vasta elokuussa, eikä kesäkuussa kuten aiemmin arvioitiin.

Sitä ennen pitäisi saada ratkaistua Fennovoiman kotimainen omistus. Suomalaisella Voimaosakeyhtiö SF:llä on Fennovoimasta 66 prosenttia, mutta osa sen omistajista on ilmoittautunut vetäytyvänsä hankkeesta, viimeisimpinä Keskon tytäryhtiö Kestra. Mikäli luopujien tilalle ei löydy uutta kotimaista omistusta, Fennovoiman kotimaisuusaste jäisi alle puoleen. Rosatomin tytäryhtiö onkin ilmoittanut, että se on halukas hankkimaan lisää omistusta yhtiössä.

– Tavoitteena on edelleen 66 prosentin kotimainen omistus. Se voi toki olla vähemmänkin, mutta selkeästi yli puolet, Pitkäkoski sanoo.

Pitkäkosken mukaan ydinvoimalan omistaminen on herättänyt kiinnostusta erikokoisissa yhtiöissä.

– Kiinnostuneita on laidasta laitaan. On suomalaisia ja Suomessa toimivia, mutta ulkomaisessa omistuksessa olevia keskisuuria yrityksiä sekä pienehköjä yrityksiä. Suuriahan omistajia yhtiöllä jo onkin, sanoo Pitkäkoski ja viittaa esimerkiksi Rautaruukkiin ja Outokumpuun.

Fennovoiman ydinvoimalahanketta kritisoivat ovat epäilleet hankkeen kannattavuutta. Hankkeessa mukana olevat yhtiöt sitoutuvat ostamaan ydinvoimalasta energiaa omakustannehintaan vuodesta 2024 lähtien omistuksiensa suhteessa. Fennovoima on luvannut, että omakustannushinta jäisi alle 50 euroon megawattitunnilta.

Markkinoilla on esitetty skenaarioita, joiden mukaan sähkön hinta laskisi eikä suinkaan nousisi tulevina vuosina johtuen kapasiteetin kasvusta ja kulutuksen pienentymisestä.

– En usko, että sähkönkulutus tulee pienenemään, vaikka energiatehokkuus lisääntyy. Vaihtoehtoiset tavat tuottaa sähköä kuten aurinkoenergia ja tuulivoima eivät pysty turvaamaan suurinta osaa sähköntarpeesta.

Pitkäkosken mukaan kukaan ei myöskään voi varmuudella tietää, mikä tulee olemaan markkinasähkön hinta, kun uusi voimala valmistuu.

– Ennusteita on monenlaisia.

Pyhäjoen voimalan mahdollista kokonaishintaa Pitkäkoski ei halua kertoa. Aiemmin arvioksi on esitetty 4–6 miljardia euroa.

Ministerimuutos
ei olisi este


Kesä voi tuoda monenlaisia muutoksia poliittiseen päätöksentekoon Suomessa. Avainministereitä on vaihtumassa. Mikäli kokoomuksen Jan Vapaavuori valittaisiin puolueensa puheenjohtajaksi ja sitä kautta pääministeriksi, niin ydinvoimalahankkeiden kannalta oleellinen elinkeinoministerinkin salkku menisi kiertoon.

– Ministerimuutos olisi epäjatkuvuuskohta, eli ainahan sillä jotain vaikutusta on. En näkisi sitä kuitenkaan esteenä Fennovoiman hankkeen etenemiselle, Pitkäkoski sanoo.

Mahdollista on myös, että valtioneuvoston käsiteltäväksi tulevat Fennovoiman ja TVO:n ydinvoimalahankkeiden periaatepäätökset voivat aiheuttaa isompiakin muutoksia hallituksessa. Vihreät ovat aiemmin ilmoittaneet, että jatkavat hallituksessa vain siinä tapauksessa, että uusia ydinvoimalupia ei myönnetä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

  2. 2

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  3. 3

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  4. 4

   Nyt tarkkana tv-ostoksilla – varmista, ettei laite vanhene parissa vuodessa

  5. 5

   Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin

  6. 6

   Suomesta lähtee tänään 800 metriä pitkä junakuljetus Kiinaan

  7. 7

   Kaleva: Rukan työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan – syynä työnantajan työsulku

  8. 8

   Kommentti: Kännykkäni pimeni puoleksitoista vuorokaudeksi – arki meni aivan sekaisin

  9. 9

   Virossa hallitus pui alkoholiveron korotuksen perumista – kyseessä pienempi korotus kuin heinäkuussa

  10. 10

   Olli Rehn: Kryptovaluutoissa selvä hintakupla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miten hyvin tunnet suomalaiset logot? Tee 12 kysymyksen testi

  2. 2

   Ulkomaisten verkkokauppojen 3 sudenkuoppaa – Tulli ohjeistaa: Älä haksahda näihin

  3. 3

   Ilkka, 62, nostaa eläkettä ja käy kokopäivätöissä – ”Kyllä tässä pääsee voitolle”

  4. 4

   Kaleva: Rukan työntekijät marssivat ulos työpaikaltaan – syynä työnantajan työsulku

  5. 5

   Nyt tarkkana tv-ostoksilla – varmista, ettei laite vanhene parissa vuodessa

  6. 6

   Rukalla ulosmarssi – hiihtokeskuksen työntekijät poistuivat hisseiltä iltakuudelta

  7. 7

   Suomesta lähtee tänään 800 metriä pitkä junakuljetus Kiinaan

  8. 8

   Black Friday on monille kaupoille vuoden kovin myyntipäivä – osa otti jo varaslähdön

  9. 9

   Karri, 31, muutti töihin Varsovaan: ”Voi elää leveämmin” – asuu kommunistisen Puolan aikaisessa talossa

  10. 10

   Virossa hallitus pui alkoholiveron korotuksen perumista – kyseessä pienempi korotus kuin heinäkuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juho muutti Puolaan töihin palvelemaan suomalaisia – ”Muistan yllättyneeni katsoessani ensimmäistä palkkakuittia”

  2. 2

   Kuljetusyrittäjän tuska: 13 harjoittelijaa eikä yksikään pärjännyt – mukana ufotutkija, ja toinen viihtyi töissä 3 tuntia

  3. 3

   Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

  4. 4

   Näin tukiloukku napsahtaa työtä tekevälle: palkkaa lisää 1 000 €/kk – tilille vain 209 € enemmän

  5. 5

   Riku Aallon yli 5 000 euron palkankorotus suututti kentän – osa erosi jo Teollisuusliitosta

  6. 6

   Suomen 100 suurinta metsänomistajaa: listan ykkösen metsät peittäisivät Kehä I:n sisälle jäävän Helsingin

  7. 7

   Lääketesteissä kuoli 5 ihmistä – tapaukset saattavat liittyä suomalaisyrityksen lääkkeeseen

  8. 8

   Puolustusvoimien luolan hinta yllätti myyjän – kolme ostajaa kiritti toisiaan läpi illan

  9. 9

   Suomalaisesta nollan euron setelistä tuli hitti – joidenkin arvo voi nousta huimasti

  10. 10

   Riku, 24, kilpailutti kahta pankkia: 9. tarjous asuntolainasta kelpasi – säästöä 7 000 euroa

  11. Näytä lisää