"Fennovoima vähentää Venäjä-riippuvuutta"

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan kriisi ei ole toistaiseksi haitannut Pyhäjoen ydinvoimalahanketta. Myös kansalaisten huoli venäläisomistuksesta on liioittelua, Fennovoiman uusi hallituksen puheenjohtaja sanoo.


Ydinvoimayhtiö Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Juhani Pitkäkosken mukaan Ukrainan kriisillä ei ole tähän mennessä ollut mitään vaikutusta Pyhäjoelle rakennettavaan ydinvoimalaan.

– Tällä hetkellä tilanne on sellainen, ettei ydinvoimalahankkeessa ole mitään syytä painaa jarrua, vaan päinvastoin mennä eteenpäin, Pitkäkoski sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Pyhäjoelle kaavaillun Hanhikivi 1 -ydinvoimalayksikön toimittaja ja Fennovoiman iso vähemmistöomistaja on Venäjän valtion omistama Rosatom.

Venäjää vastaan asetetuista talouspakotteista ei ole ollut käytännön haittaa, sillä EU:n asettamat pakotteet ovat tähän mennessä kohdistuneet vain henkilöihin ja pariin krimiläiseen yritykseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikäli tilanne eskaloituisi, EU saattaisi ottaa käyttöön yhteiset talouspakotteet.

– Jos pakotteita tulisi, niin Suomessa muutkin teollisuuden ja elinkeinoelämän alat olisivat hankalassa tilanteessa. Silloin kyseessä olisi jo sellainen kriisi, että tämä ydinvoimahanke olisi pikkuasia, Pitkäkoski sanoo.

Venäläisomistus
huolettaa


Kansalaiset ovat olleet huolissaan Fennovoiman venäläisomistuksesta. Tämä on käynyt ilmi muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön keräämästä lausuntoaineistosta. Pelkoa herättää muun muassa se, että venäläisosuus nousisi nykyisestä kolmanneksesta lähemmäs puolta.

Puolueista etenkin vihreät vastustavat ydinvoimaloita ja siten myös Fennovoiman hanketta. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi taannoisessa vappupuheessaan, ettei "Venäjän valtionyhtiö Rosatomin suureksi osaksi omistama ydinvoimalahanke ole viisas ratkaisu tässä tilanteessa".

Pitkäkosken mukaan on väärä käsitys, että Fennovoiman ydinvoimala olisi "venäläinen hanke".

– Vaikka Rosatomilla on omistusosuus suomalaisen tytäryhtiönsä kautta, niin tämä on suomalainen hanke suomalaiselle teollisuudelle ja energiankäyttäjille. Fennovoima vähentää Venäjä-riippuvuutta eikä lisää sitä, sanoo Pitkäkoski ja viittaa siihen, että uusi ydinvoimala parantaisi Suomen energiaomavaraisuutta ja vähentäisi riippuvuutta tuontienergiasta.

Pitkäkoski pitää Rosatomia osaavana ja luontevana kumppanina Fennovoimalle. Hän muistuttaa, että Rosatomilla on tällä hetkellä rakenteilla 15 eri ydinvoimalaa ja valmistuneissa hankkeissa aikataulut ovat pitäneet.

– Sähköä on alkanut tulla sovittuna päivänä, Pitkäkoski sanoo.

Suomessa on kokemusta ydinvoimalahankkeen tuntuvasta viivästymisestä. Fennovoiman kilpailijan eli Teollisuuden Voiman Eurajoelle rakentuvan Olkiluoto 3 -ydinvoimalan piti valmistua vuonna 2009, mutta sen rakentaminen on venynyt vuosia.

Ranskalainen laitostoimittaja Areva ei ole päivittänyt tietoa, koska voimala vihdoin valmistuisi. Viimeisin arvio on vuosi 2016. TVO joutuikin tiistaina hakemaan myöhästymisen takia lisäaikaa seuraavan ydinvoimalahankkeensa eli Olkiluoto 4:n periaatepäätöksen voimassaoloaikaan valtioneuvostolta ja eduskunnalta.

"Kiinnostuneita
laidasta laitaan"


Myös Fennovoiman periaatepäätös on toimittajavaihdoksen takia menossa uudelleen valtioneuvoston ja eduskunnan käsittelyyn. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi tiistaina Ylen aamu-tv:ssä, että on hyvin todennäköistä, että hallitus päättää Fennovoiman ydinvoimaluvasta vasta elokuussa, eikä kesäkuussa kuten aiemmin arvioitiin.

Sitä ennen pitäisi saada ratkaistua Fennovoiman kotimainen omistus. Suomalaisella Voimaosakeyhtiö SF:llä on Fennovoimasta 66 prosenttia, mutta osa sen omistajista on ilmoittautunut vetäytyvänsä hankkeesta, viimeisimpinä Keskon tytäryhtiö Kestra. Mikäli luopujien tilalle ei löydy uutta kotimaista omistusta, Fennovoiman kotimaisuusaste jäisi alle puoleen. Rosatomin tytäryhtiö onkin ilmoittanut, että se on halukas hankkimaan lisää omistusta yhtiössä.

– Tavoitteena on edelleen 66 prosentin kotimainen omistus. Se voi toki olla vähemmänkin, mutta selkeästi yli puolet, Pitkäkoski sanoo.

Pitkäkosken mukaan ydinvoimalan omistaminen on herättänyt kiinnostusta erikokoisissa yhtiöissä.

– Kiinnostuneita on laidasta laitaan. On suomalaisia ja Suomessa toimivia, mutta ulkomaisessa omistuksessa olevia keskisuuria yrityksiä sekä pienehköjä yrityksiä. Suuriahan omistajia yhtiöllä jo onkin, sanoo Pitkäkoski ja viittaa esimerkiksi Rautaruukkiin ja Outokumpuun.

Fennovoiman ydinvoimalahanketta kritisoivat ovat epäilleet hankkeen kannattavuutta. Hankkeessa mukana olevat yhtiöt sitoutuvat ostamaan ydinvoimalasta energiaa omakustannehintaan vuodesta 2024 lähtien omistuksiensa suhteessa. Fennovoima on luvannut, että omakustannushinta jäisi alle 50 euroon megawattitunnilta.

Markkinoilla on esitetty skenaarioita, joiden mukaan sähkön hinta laskisi eikä suinkaan nousisi tulevina vuosina johtuen kapasiteetin kasvusta ja kulutuksen pienentymisestä.

– En usko, että sähkönkulutus tulee pienenemään, vaikka energiatehokkuus lisääntyy. Vaihtoehtoiset tavat tuottaa sähköä kuten aurinkoenergia ja tuulivoima eivät pysty turvaamaan suurinta osaa sähköntarpeesta.

Pitkäkosken mukaan kukaan ei myöskään voi varmuudella tietää, mikä tulee olemaan markkinasähkön hinta, kun uusi voimala valmistuu.

– Ennusteita on monenlaisia.

Pyhäjoen voimalan mahdollista kokonaishintaa Pitkäkoski ei halua kertoa. Aiemmin arvioksi on esitetty 4–6 miljardia euroa.

Ministerimuutos
ei olisi este


Kesä voi tuoda monenlaisia muutoksia poliittiseen päätöksentekoon Suomessa. Avainministereitä on vaihtumassa. Mikäli kokoomuksen Jan Vapaavuori valittaisiin puolueensa puheenjohtajaksi ja sitä kautta pääministeriksi, niin ydinvoimalahankkeiden kannalta oleellinen elinkeinoministerinkin salkku menisi kiertoon.

– Ministerimuutos olisi epäjatkuvuuskohta, eli ainahan sillä jotain vaikutusta on. En näkisi sitä kuitenkaan esteenä Fennovoiman hankkeen etenemiselle, Pitkäkoski sanoo.

Mahdollista on myös, että valtioneuvoston käsiteltäväksi tulevat Fennovoiman ja TVO:n ydinvoimalahankkeiden periaatepäätökset voivat aiheuttaa isompiakin muutoksia hallituksessa. Vihreät ovat aiemmin ilmoittaneet, että jatkavat hallituksessa vain siinä tapauksessa, että uusia ydinvoimalupia ei myönnetä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisten keskiansio on 2 600 € – riittääkö se elämiseen?

  2. 2

   Nuorilta kysyttiin, millaiseen työpaikkaan he haluaisivat – suomalaisten vastaukset pomoista yllättivät

  3. 3

   Työllisyysasteen trendi jäi alle hallituksen tavoitteen – ”Eihän tässä näin pitänyt käydä!”

  4. 4

   Lähihoitajien opettaja epäilee soveltuvuuskokeita: ”Psykologi ei suositellut opiskelijaa alalle, itse näin hänessä mahdollisuuksia”

  5. 5

   Lähes 8 500 vartijaa menossa lakkoon – turvallisuusalan johtaja varoittaa: ”Vaikutukset voivat näkyä melkein missä vaan”

  6. 6

   Uusi tehdas heikensi Ponssen tulosta – uusia tilauksia tuli ennätystahtiin

  7. 7

   Näistä osaajista on kova pula ja keskitienestit noin 4 000 e/kk – ”Työpaikoissa, jotka eivät täyty, on jotain erikoista”

  8. 8

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  9. 9

   Wärtsilän tulos parani, tilauskertymä vain hieman

  10. 10

   Tuomari ei kumonnut Roundupin syöpätuomiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisten keskiansio on 2 600 € – riittääkö se elämiseen?

  2. 2

   Lähes 8 500 vartijaa menossa lakkoon – turvallisuusalan johtaja varoittaa: ”Vaikutukset voivat näkyä melkein missä vaan”

  3. 3

   Vain murto-osa JHL:n jäsenistä on lakossa – millä perusteella lakkokohteet on valittu?

  4. 4

   Joka kymmenes jättää työnteon perjantaina väliin – tässä syyt

  5. 5

   Verkkouutiset: Työmarkkina­järjestöiltä tulossa ehdotus irtisanomis­kiistaan

  6. 6

   Vartiointialan lakko alkaa keskiviikkona

  7. 7

   Ryanairin toimitusjohtaja povaa alalle synkkää talvea: SAS tai Norwegian voi ajautua konkurssiin

  8. 8

   Vartijoiden lakko voi ruuhkauttaa lentokenttää – tarkista tilanne, jos olet lähdössä matkalle

  9. 9

   Osa Sähköliiton jäsenistä liittyy Teollisuusliiton kolmen päivän lakkoon – koskee yli 90 yritystä

  10. 10

   Poliisi vahvistaa: Hermitage-yhtiöstä tullut tutkintapyyntö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri sai tarpeekseen lakosta: tarjoaa seinäjokelais­koululle ruokailun hotelli Sorsanpesässä

  2. 2

   Teollisuusliitto irtisanoo kikyn työajan pidennykset viidellä alalla

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Lakko uhkaa jättää lapset nälkäisiksi: Sporttibaari toimittaa pizzat päiväkotiin

  5. 5

   40 000 euron velat kerännyt eläkeläinen ei saanut armoa oikeudessa – oli velkaantunut ”vastuuttomasti”

  6. 6

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  7. 7

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  8. 8

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  9. 9

   Maanantain lakko herätti vastareaktion – yrittäjät ympäri Suomea tarjoavat apuaan

  10. 10

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  11. Näytä lisää