"Fennovoima vähentää Venäjä-riippuvuutta"

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan kriisi ei ole toistaiseksi haitannut Pyhäjoen ydinvoimalahanketta. Myös kansalaisten huoli venäläisomistuksesta on liioittelua, Fennovoiman uusi hallituksen puheenjohtaja sanoo.


Ydinvoimayhtiö Fennovoiman hallituksen puheenjohtajan Juhani Pitkäkosken mukaan Ukrainan kriisillä ei ole tähän mennessä ollut mitään vaikutusta Pyhäjoelle rakennettavaan ydinvoimalaan.

– Tällä hetkellä tilanne on sellainen, ettei ydinvoimalahankkeessa ole mitään syytä painaa jarrua, vaan päinvastoin mennä eteenpäin, Pitkäkoski sanoo Taloussanomien haastattelussa.

Pyhäjoelle kaavaillun Hanhikivi 1 -ydinvoimalayksikön toimittaja ja Fennovoiman iso vähemmistöomistaja on Venäjän valtion omistama Rosatom.

Venäjää vastaan asetetuista talouspakotteista ei ole ollut käytännön haittaa, sillä EU:n asettamat pakotteet ovat tähän mennessä kohdistuneet vain henkilöihin ja pariin krimiläiseen yritykseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikäli tilanne eskaloituisi, EU saattaisi ottaa käyttöön yhteiset talouspakotteet.

– Jos pakotteita tulisi, niin Suomessa muutkin teollisuuden ja elinkeinoelämän alat olisivat hankalassa tilanteessa. Silloin kyseessä olisi jo sellainen kriisi, että tämä ydinvoimahanke olisi pikkuasia, Pitkäkoski sanoo.

Venäläisomistus
huolettaa


Kansalaiset ovat olleet huolissaan Fennovoiman venäläisomistuksesta. Tämä on käynyt ilmi muun muassa työ- ja elinkeinoministeriön keräämästä lausuntoaineistosta. Pelkoa herättää muun muassa se, että venäläisosuus nousisi nykyisestä kolmanneksesta lähemmäs puolta.

Puolueista etenkin vihreät vastustavat ydinvoimaloita ja siten myös Fennovoiman hanketta. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi taannoisessa vappupuheessaan, ettei "Venäjän valtionyhtiö Rosatomin suureksi osaksi omistama ydinvoimalahanke ole viisas ratkaisu tässä tilanteessa".

Pitkäkosken mukaan on väärä käsitys, että Fennovoiman ydinvoimala olisi "venäläinen hanke".

– Vaikka Rosatomilla on omistusosuus suomalaisen tytäryhtiönsä kautta, niin tämä on suomalainen hanke suomalaiselle teollisuudelle ja energiankäyttäjille. Fennovoima vähentää Venäjä-riippuvuutta eikä lisää sitä, sanoo Pitkäkoski ja viittaa siihen, että uusi ydinvoimala parantaisi Suomen energiaomavaraisuutta ja vähentäisi riippuvuutta tuontienergiasta.

Pitkäkoski pitää Rosatomia osaavana ja luontevana kumppanina Fennovoimalle. Hän muistuttaa, että Rosatomilla on tällä hetkellä rakenteilla 15 eri ydinvoimalaa ja valmistuneissa hankkeissa aikataulut ovat pitäneet.

– Sähköä on alkanut tulla sovittuna päivänä, Pitkäkoski sanoo.

Suomessa on kokemusta ydinvoimalahankkeen tuntuvasta viivästymisestä. Fennovoiman kilpailijan eli Teollisuuden Voiman Eurajoelle rakentuvan Olkiluoto 3 -ydinvoimalan piti valmistua vuonna 2009, mutta sen rakentaminen on venynyt vuosia.

Ranskalainen laitostoimittaja Areva ei ole päivittänyt tietoa, koska voimala vihdoin valmistuisi. Viimeisin arvio on vuosi 2016. TVO joutuikin tiistaina hakemaan myöhästymisen takia lisäaikaa seuraavan ydinvoimalahankkeensa eli Olkiluoto 4:n periaatepäätöksen voimassaoloaikaan valtioneuvostolta ja eduskunnalta.

"Kiinnostuneita
laidasta laitaan"


Myös Fennovoiman periaatepäätös on toimittajavaihdoksen takia menossa uudelleen valtioneuvoston ja eduskunnan käsittelyyn. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoi tiistaina Ylen aamu-tv:ssä, että on hyvin todennäköistä, että hallitus päättää Fennovoiman ydinvoimaluvasta vasta elokuussa, eikä kesäkuussa kuten aiemmin arvioitiin.

Sitä ennen pitäisi saada ratkaistua Fennovoiman kotimainen omistus. Suomalaisella Voimaosakeyhtiö SF:llä on Fennovoimasta 66 prosenttia, mutta osa sen omistajista on ilmoittautunut vetäytyvänsä hankkeesta, viimeisimpinä Keskon tytäryhtiö Kestra. Mikäli luopujien tilalle ei löydy uutta kotimaista omistusta, Fennovoiman kotimaisuusaste jäisi alle puoleen. Rosatomin tytäryhtiö onkin ilmoittanut, että se on halukas hankkimaan lisää omistusta yhtiössä.

– Tavoitteena on edelleen 66 prosentin kotimainen omistus. Se voi toki olla vähemmänkin, mutta selkeästi yli puolet, Pitkäkoski sanoo.

Pitkäkosken mukaan ydinvoimalan omistaminen on herättänyt kiinnostusta erikokoisissa yhtiöissä.

– Kiinnostuneita on laidasta laitaan. On suomalaisia ja Suomessa toimivia, mutta ulkomaisessa omistuksessa olevia keskisuuria yrityksiä sekä pienehköjä yrityksiä. Suuriahan omistajia yhtiöllä jo onkin, sanoo Pitkäkoski ja viittaa esimerkiksi Rautaruukkiin ja Outokumpuun.

Fennovoiman ydinvoimalahanketta kritisoivat ovat epäilleet hankkeen kannattavuutta. Hankkeessa mukana olevat yhtiöt sitoutuvat ostamaan ydinvoimalasta energiaa omakustannehintaan vuodesta 2024 lähtien omistuksiensa suhteessa. Fennovoima on luvannut, että omakustannushinta jäisi alle 50 euroon megawattitunnilta.

Markkinoilla on esitetty skenaarioita, joiden mukaan sähkön hinta laskisi eikä suinkaan nousisi tulevina vuosina johtuen kapasiteetin kasvusta ja kulutuksen pienentymisestä.

– En usko, että sähkönkulutus tulee pienenemään, vaikka energiatehokkuus lisääntyy. Vaihtoehtoiset tavat tuottaa sähköä kuten aurinkoenergia ja tuulivoima eivät pysty turvaamaan suurinta osaa sähköntarpeesta.

Pitkäkosken mukaan kukaan ei myöskään voi varmuudella tietää, mikä tulee olemaan markkinasähkön hinta, kun uusi voimala valmistuu.

– Ennusteita on monenlaisia.

Pyhäjoen voimalan mahdollista kokonaishintaa Pitkäkoski ei halua kertoa. Aiemmin arvioksi on esitetty 4–6 miljardia euroa.

Ministerimuutos
ei olisi este


Kesä voi tuoda monenlaisia muutoksia poliittiseen päätöksentekoon Suomessa. Avainministereitä on vaihtumassa. Mikäli kokoomuksen Jan Vapaavuori valittaisiin puolueensa puheenjohtajaksi ja sitä kautta pääministeriksi, niin ydinvoimalahankkeiden kannalta oleellinen elinkeinoministerinkin salkku menisi kiertoon.

– Ministerimuutos olisi epäjatkuvuuskohta, eli ainahan sillä jotain vaikutusta on. En näkisi sitä kuitenkaan esteenä Fennovoiman hankkeen etenemiselle, Pitkäkoski sanoo.

Mahdollista on myös, että valtioneuvoston käsiteltäväksi tulevat Fennovoiman ja TVO:n ydinvoimalahankkeiden periaatepäätökset voivat aiheuttaa isompiakin muutoksia hallituksessa. Vihreät ovat aiemmin ilmoittaneet, että jatkavat hallituksessa vain siinä tapauksessa, että uusia ydinvoimalupia ei myönnetä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rahoituksen professori ei ymmärrä ”kossuosakkeen” ostajia – ”Ei se mikään halpa ollut”

  2. 2

   Kommentti: Joka viides nuori saa toimeentulotukea – ja tämän sukupolven pitäisi maksaa sinunkin eläkkeitäsi

  3. 3

   Kiina varoittaa USA:ta: Emme pelkää ryhtyä kauppasotaan

  4. 4

   Aamulehti: Kela hukkasi 3 000 ihmisen toimeen­tulo­hakemukset

  5. 5

   4 vuotta sitten kuolleen Janne Niskan perintö elää: yritys maksoi kuntoilusta bonusta noin 1 100 € per työntekijä

  6. 6

   Trump uhkaa Kiinaa jopa 60 miljardin dollarin tulleilla – ”Näen heidät ystävinä”

  7. 7

   Kansa innostui ”kossuosakkeesta” – Altian osakeanti ylimerkittiin

  8. 8

   Helsinki-Vantaa palkittiin Pohjois-Euroopan parhaana lentokenttänä

  9. 9

   Sijoittajat säikähtivät kauppasotaa – New Yorkin pörssi rytisi alas loppumetreillä

  10. 10

   Kela päätti: yksi ihminen tekee kahden työt – sitten todellisuus iski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  2. 2

   4 vuotta sitten kuolleen Janne Niskan perintö elää: yritys maksoi kuntoilusta bonusta noin 1 100 € per työntekijä

  3. 3

   Aamulehti: Kela hukkasi 3 000 ihmisen toimeen­tulo­hakemukset

  4. 4

   Trump uhkaa Kiinaa jopa 60 miljardin dollarin tulleilla – ”Näen heidät ystävinä”

  5. 5

   Omistaja teki liiketilastaan asuntoja ja halusi muutosta vastikkeisiin – neljä osakasta harasi vastaan ja ottivat voiton

  6. 6

   Trump määrää kiinalaisille tuotteille noin 50 miljardin dollarin tullit

  7. 7

   Kiina varoittaa USA:ta: Emme pelkää ryhtyä kauppasotaan

  8. 8

   Kansa innostui ”kossuosakkeesta” – Altian osakeanti ylimerkittiin

  9. 9

   EU vapautumassa Trumpin teräs- ja alumiini­tulleista

  10. 10

   8 keinoa, joilla hallitus yrittää vähentää huono-osaisuutta Suomessa – ”Vuokria saadaan alas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  2. 2

   Ykköstien legendaarinen Lahnajärven taukopaikka on suljettu – lappu ovessa: ”Kaikkeni yritin”

  3. 3

   Lääkäreitä houkuteltiin töihin veroedulla – nyt verottajalta tulossa heille miljoonien mätkyt: ”Vaikea käsittää”

  4. 4

   Amazonin tulo mullistaisi verkkotilaamisen Suomessa: Toimitusaika 20 minuuttia – näin se tapahtuu

  5. 5

   Kauppias Sampo Kaulanen 70 000 euron perintöveroista: ”Vanhemmat kertaalleen maksaneet”

  6. 6

   Maksatko liikaa yhtiövastiketta? Asiantuntija nimeää kaksi asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota

  7. 7

   Kommentti: Suomalaisilla lentokentillä on järkyttävän kallista – missä on yrittäjä, joka halpuuttaisi hinnat?

  8. 8

   Hallitusta syytettiin ”orjamarkkinoiden” luomisesta – näin palkattomassa työelämäkokeilussa kävi

  9. 9

   4 vuotta sitten kuolleen Janne Niskan perintö elää: yritys maksoi kuntoilusta bonusta noin 1 100 € per työntekijä

  10. 10

   Suomi maksaa Espanjalle yli 6 miljoonaa euroa vuodessa eläkeläisten ”ilmaisesta” terveydenhuollosta

  11. Näytä lisää