Venäjä ja Kiina eivät saaneet sopua kaasusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjä ja Kiina eivät saaneet sopua kaasusta

Venäjän ja Kiinan presidentit eivät päässeet sopuun kaasun viennistä Venäjältä Kiinaan. Neuvotteluja on käyty yli kymmenen vuotta, mutta tällä kertaa sopimuksen uskottiin syntyvän. Neuvotteluja jatketaan kuitenkin myöhemmin, Venäjän kaasuyhtiö Gazprom kertoi tiedotteessaan.

20.5.2014 18:19 | Päivitetty 20.5.2014 18:12

Kantona kaskessa on ollut hinta. Presidentti Vladimir Putin lensi eilen Shanghaihin neuvotellakseen kaupasta Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.

– Tämä osoittaa, että Venäjä ei ole valmis tekemään sopimusta alhaisilla hinnoilla vain näpäyttääkseen länttä poliittisesti, konsulttiyhtiö Macro Advisoryn perustaja Chris Weafer arvioi uutistoimisto Bloombergille.

Vielä eilen Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kertoi Bloomberg Televisionin haastattelussa, että sopimuksen syntyminen on "erittäin todennäköistä".

Venäjän valtion kaasu- ja öljy-yhtiö Gazprom kertoi maaliskuussa aikovansa rakentaa 22 miljardin dollarin kaasuputken Kiinaan. Sen kautta voisi viedä joka vuosi 38 miljardia kuutiota kaasua, joka vastaa noin neljännestä Kiinan nykyisestä kulutuksesta. Toimitukset voisivat alkaa 2019 tai 2020, jolloin kaasumäärä täyttäisi arviolta kymmenesosan Kiinan tarpeista.

Tällä hetkellä Gazpromin tärkein markkina on Euroopassa. Kiinan-putki vastaisi noin viidennestä Euroopan kaasumyynnistä.

Kiina on Venäjän suurin kauppakumppani. Se on myös Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston ainoa maa, joka ei ole tuominnut Venäjän toimia Ukrainassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?