Danske: Työllisyystilanne heikko ensi vuoteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Danske: Työttömyys helpottaa ensi vuonna

Suomen työttömyyteen ei ole luvassa helpotusta ennen ensi vuotta, arvioi Danske Bankin ekonomisti. Tähän vaikuttaa myös Venäjän tilanne.

20.5.2014 10:23 | Päivitetty 20.5.2014 10:23

Tilastokeskuksen työvoimatutkimus kertoi, että Suomessa oli huhtikuussa 241 000 työtöntä. Työttömyysaste pysyi kausitasoitettuna 8,5 prosentissa. Työ- ja elinkeinoministeriön luvuista laskettu työttömyysaste oli yli 11 prosenttia.

Lukujen ero selittyy eri mittaustavoilla, Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

– Tilastokeskuksen virallisia työttömyyslukuja on pitänyt kurissa kasvanut piilotyöttömyys ja alityöllisyys. Työllisten määrä supistuu eikä työttömyys käänny laskuun ilman talouskasvua. Suomessa on viimeksi nähty todellista kasvua kesällä 2011, joten työmarkkinoiden tila on pysynyt toistaiseksi yllättävän vakaana, Brotherus sanoo kommentissaan.

Hänen mukaansa Suomen talousnäkymiä ja työmarkkinoita painaa uutena huolena Ukrainan kriisin vaikutukset Venäjän taloudelle.

Brotheruksen mukaan Venäjän ajautuminen taantumaan iskee sekä idänviennistä riippuvaisiin teollisuusyrityksiin että työvoimavaltaisille palvelualoille venäläisten turistien myötä. Etenkin Kaakkois-Suomen kauppa-, majoitus- ja ravintola-alat kärsivät tilanteesta.

– Venäläisten yöpymiset romahtivat maaliskuussa peräti 14 prosenttia edellisvuodesta, eikä ruplan heikkous lupaa hyvää myöskään lähikuukausille. Työmarkkinat reagoivat talouden käänteisiin viiveellä, joten odotamme työllisyystilanteen pysyvän heikkona ensi vuoteen asti, Danske Bankin Brotherus arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?