Yksiö Helsingissä tuottaa paremmin kuin Oulussa

Sijoitusasunto etelästä vai pohjoisesta? Asunnosta saatavan vuokran lisäksi asuntosijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota asunnon arvonnousuun ja uuden vuokralaisen löytymisen nopeuteen.

9.5.2014 16:06 | Päivitetty 9.5.2014 16:07

Helsinki on asuntosijoittajan kannalta parempi paikka kuin Oulu, vaikka juokseva tuotto onkin Oulussa korkeampi, sanoo kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta.

Oulussa sijaitsevan 30 neliömetrin kokoisen yksiön arvo on suhteessa pienempi kuin Helsingissä sijaitsevan vastaava asunnon. Oulussa tällaisen asunnon hankintahinta on keskimäärin noin 70 000 euroa. Helsingissä samanlaisesta asunnosta saa maksaa noin 200 000 euroa. Tiedot selviävät Tilastokeskuksen Asuntojen vuokrat -tilastosta.

Vaikka Helsingin-yksiön hankintahinta on lähes kolminkertainen verrattuna Oulun-yksiöön, Helsingissä yksiöstä saa bruttovuokraa kuukaudessa keskimäärin 760 euroa ja Oulussa 445 euroa. Oulun juokseva tuotto on suurempi suhteessa hankintahintaan kuin Helsingin.

– On huomioitava, että Oulussa ei välttämättä saa uutta vuokralaista yhtä jouhevasti kuin Helsingissä, joten asunto voi olla välillä tyhjillään, Lehtinen mainitsee.

Oulussa tuotto verojen jälkeen sijoitetusta pääomasta on keskimäärin korkeampi kuin Helsingissä. Oulussa tuotto on 3,7 prosenttia, kun Helsingissä se on 2,5 prosenttia. 

– Helsingissä asuntojen arvo nousee nopeammin, joten parhaan tuoton saa Helsingissä juuri asunnon arvonnoususta.

Vuotuinen keskimääräinen arvonnousu on Helsingissä kahdeksan prosenttia ja Oulussa vain 2,6 prosenttia.

Kokonaistuotto ennen veroja 30 neliömetrin yksiöstä Helsingissä on keskimäärin 11,5 prosenttia. Oulun-asunnossa luku jää 7,9 prosenttiin.

Tampereen ja Turun erot pieniä

Tilastossa vertailtiin myös Tampereen ja Turun keskimääräisiä 30 neliömetrin yksiöiden tuottoja. Tampereella tällaisen asunnon saa keskimäärin noin 97 500 eurolla, kun Turussa vastaavanlainen asunto maksaa lähes 102 000 euroa.

Tampereella asunnon arvo nousee keskimäärin 6,3 prosenttia vuodessa. Turussa luku on 5,8 prosenttia eli 0,5 prosenttiyksikköä Tamperetta vähemmän.

Myös kokonaistuotto on Tampereella keskimäärin hieman korkeampi kuin Turussa. Tampereella 30 neliön yksiöstä saa 10,8 prosentin tuoton, kun Turun-yksiön tuotto jää vajaan prosenttiyksikön alemmas eli 9,9 prosenttiin.

Tampereen ja Turun keskimääräisissä bruttovuokrissa on 35 euron ero. Tilaston mukaan Tampereella yksiön vuokra on 520 ja Turussa 485 euroa kuussa.

Tilastokeskuksen tilastossa ei ole inflaatiokorjattu vuotuista keskimääräistä arvonnousua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?