Vodafonen seitsemän vuoden verokiista ei lupaa hyvää Nokialle Intiassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vodafone haastaa Intian välimiesoikeuteen – veroja vatvottu jo 7 vuotta

Intian verottajan kanssa seitsemän vuotta taistellut teleoperaattori Vodafone on haastanut Intian hallituksen kansainväliseen välimiesoikeuteen.

8.5.2014 10:47 | Päivitetty 8.5.2014 10:23

Vodafone toimitti Intian viranomaisille välimieshaasteen jo 17. huhtikuuta, mutta Intian hallitus ei ole tiedottanut asiasta. Maassa on meneillään parhaillaan maailman suurimmat parlamenttivaalit, ja nykyiselle valtapuolueelle ennustetaan tappiota.

Vodafone ja Intian verottaja pääsivät edellisessä vaiheessa jo sovintoneuvotteluihin, mutta ne ovat kariutuneet. Vodafonen mukaan sen holding-yhtiöt ovat käynnistäneet välimiesmenettelyn Intian ja Hollannin kahdenkeskisen sijoitussopimuksen perusteella.

Vodafone on vain yksi kansainvälisistä yrityksistä, joilla on vero-ongelmia Intiassa. Nokia ei voinut siirtää Chennain tehdastaan Microsoftille puhelinosaston kaupan yhteydessä, koska Intian verottaja tarrautui tehtaaseen väitettyjen verovelkojen vakuutena.

Vodafonen välimiesmenettelyyn viemä tapaus juontaa juurensa Hutchison Essar -operaattorin 10,9 miljardin dollarin kauppaan vuonna 2007, Financial Times kirjoitti. Siinä Vodafonen ulkomaiset holding-yhtiöt ostivat operaattorin, mutta verottajan mielestä kyseessä oli peitelty kotimainen kauppa, josta on maksettava verot sen mukaisesti. Jatkuvasta verokiistasta huolimatta Vodafone on jatkanut investointejaan Intiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?