Uusi vertailu: Liha voittaa makkaran, porkkana tomaatin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uusi vertailu: Liha voittaa makkaran, porkkana tomaatin

Jos haluaa pitää huolta sekä terveydestään että ympäristöstä, kannattaa valita avomaalla kasvanut porkkana eikä kasvihuonetomaattia. MTT kehitti menetelmän, joka yhdistää ruuan ympäristö- ja ravitsemusvaikutukset.

5.5.2014 15:52 | Päivitetty 5.5.2014 15:58

Paistettu liha on grillimakkaraa parempi vaihtoehto, kun otetaan huomioon sekä ravitsemukselliset että ympäristövaikutukset. Jos valinta tehtäisiin pelkästään ympäristön kannalta, olisi suotavampaa syödä makkaraa.

Tieto perustuu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n kehittämään vertailumenetelmään, joka yhdistää eri ruokien ympäristövaikutukset ja ravintoainekoostumuksen. Ympäristövaikutuksissa ovat mukana ilmasto- ja rehevöittävät vaikutukset.

Ympäristön kannalta valkoisen pastan syöminen on parempi vaihtoehto kuin tumman pastan. Kun terveysvaikutukset otetaan huomioon, täysjyvätuotteet nousevat puhdistetuista viljoista valmistettuja hieman paremmiksi.

Juustoista kevytjuusto on vertailun mukaan selvästi rasvaista juustoa parempi valinta. Porkkana peittoaa puolestaan kasvihuonetomaatin.

MTT:n tutkijan Merja Saarisen mukaan tässä vaiheessa kyseessä on ollut lähinnä menetelmän kehittäminen, joten kansalaisille suunnattua vertailupalvelua ei ole toistaiseksi olemassa.

– Mutta epäilemättä tätä pyritään jatkamaan, Saarinen sanoo Taloussanomille.

Ravintoaineista on mitattu muun muassa tärkeimmät hivenaineet ja vitamiinit, rasvat, suola, sokeri ja kuidut. Kaikkia ravintoaineita, kuten antioksidantteja, vertailussa ei ole mukana.

Terveellinen ruoka,parempi ympäristö

Saarisen mukaan uusi menetelmä osoittaa, että kasvisvoittoinen ruokavalio on paras sekä ravitsemuksen että ympäristön kannalta. Millainen olisi siis suositeltava mallilautanen?

– Lähtisin hyödystä ja ravitsemuksesta liikkeelle. Mitä terveellisemmin syö, sitä alhaisemmat yleensä ovat ympäristövaikutuksetkin. Kaikista eniten ympäristöä kuormittavia tuotteita, kuten naudanlihaa, ei muutenkaan suositella syötävän usein, Saarinen kertoo.

MTT:ssä huomattiin, että luomutuotannon päästöjen arviointiin nykyiset päästömallit eivät sovellu. Myös luomutuotteiden ravintoainesisällöstä oli vaikea saada tietoa.

Kestäviä valintoja tehdäkseen kuluttajan on syytä miettiä myös muita vaikutuksia, kuten kestävää resurssien käyttöä sekä sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia. Niihin MTT:n vertailussa ei kiinnitetä huomiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?