Tappajabakteerit yhtä suuri uhka kuin ilmastonmuutos - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tappajabakteerit jo yhtä suuri uhka kuin ilmastonmuutos

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat maailmanlaajuinen uhka, Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa. Asiantuntijat pitävät niitä jopa yhtä suurena uhkana ihmiskunnalle kuin ilmaston lämpenemistä.

30.4.2014 20:18 | Päivitetty 30.4.2014 20:19

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat valtava uhka maailman väestön terveydelle, WHO:n uusi raportti varoittaa.

Raportissa käytiin läpi 114 maata, ja tulosten perusteella vastustuskykyiset bakteerit näkyivät jo kaikkialla maailmassa.

WHO kuvaa uutta "antibioottien jälkeistä aikakautta", jolloin ihmiset kuolevat yksinkertaisiin tulehduksiin, jotka olivat vuosikymmeniä täysin hoidettavissa. Järjestön mukaan kehityksellä tulee olemaan "järkyttäviä seurauksia" ellei "tehokkaisiin vastatoimiin ryhdytä kiireellisesti".

Raportti keskittyi yleisiä sairauksia, kuten ripulia, keuhkokuumetta ja veritulehduksia aiheuttavan seitsemän bakteerin muutoksiin maailmalla.

Eräissä maissa jopa puolella potilaista, joille määrätään kahta yleisesti käytettyä antibioottia, lääke on turha, koska bakteerit ovat niille vastustuskykyisiä.

Esimerkiksi karbapeneemi-antibiootti, "viimeinen oljenkorsi", ei useinkaan pure enää esimerkiksi bakteeriin nimeltä K. pneumoniae, joka on yleinen infektioiden aiheuttaja.

Ilmiö pahenee, koska osa lääkäreistä määrää liikaa antibiootteja ja ihmiset jättävät lääkekuureja kesken.

WHO listaa useita keinoja taistella superbakteereja vastaan. Niitä ovat puhdas vesi ja hygienia, sairaalabakteerien torjunta sekä rokotukset ja uudet antibiootit.

Viime vuonna brittiprofessori Sally Davies sanoi, että antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviäminen on verrattavissa ilmastonmuutoksen uhkaan, Britannian yleisradio BBC kertoi.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?