EU-pankit stressitestataan asuntomarkkinoiden romahdukseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntojen hinnat romahtavat 20 prosenttia – selviääkö pankki?

Eurooppalaiset pankit aiotaan testata asunto- ja osakemarkkinoiden romahduksen varalta.

29.4.2014 15:52 | Päivitetty 29.4.2014 16:28

Euroopan pankkiviranomainen EBA ja keskuspankki EKP julkaisivat tänään tarkat tiedot pankkien stressitesteistä. Testit tehdään ennen kuin EKP:n yhteyteen tuleva pankkivalvoja aloittaa toimintansa marraskuussa. Testien tulokset on määrä julkistaa lokakuussa.

Testiskenaariossa asuntojen hinnat romahtavat Euroopassa 20,1 prosenttia ja liikekiinteistöjen 14,7 prosenttia. Samaan aikaan osakekurssit laskevat 19,2 prosenttia kolmen vuoden aikana.

Pankkien kykyä selviytyä testataan myös valuuttamarkkinoiden myllerryksissä. Testissä oletetaan, että Unkarin forintti ja Puolan zloty heikkenevät neljänneksen.

EU:n alueen työttömyysasteen simuloidaan nousevan 13 prosenttiin. Talouskasvu syöksyisi ennustetusta ja kuluttajahintojen nousu lamaantuisi.

EBA:n mukaan tuleva stressitesti on tiukin tähän mennessä tehdyistä pankkitesteistä. Vuosina 2010 ja 2011 toteutettuja vastaavia testejä arvosteltiin siitä, että ne eivät paljastaneet myöhemmin kaatuneiden pankkien heikkouksia.

Nytkään ainakaan Britannia ei pidä EBA:n testejä riittävinä. Englannin keskuspankki aikoo testata Britannian kahdeksan suurinta pankkia selvästi rajummilla testeillä. Niissä asuntojen ja muiden kiinteistöjen hinnat putoavat 30–35 prosenttia. Bruttokansantuote supistuu testiskenaariossa 3,5 prosenttia vuoden 2013 loka-joulukuusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?