Selvitys: Yhä harvemmalla yli 150 000 euroa asuntovelkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Selvitys: Yhä harvemmalla yli 150 000 euroa asuntovelkaa

Suomalaiset ottavat suuria asuntolainoja aiempaa nihkeämmin, kertoo julkaistu kysely. Taustalla näkyy taantuman vaikutus.

28.4.2014 9:11 | Päivitetty 28.4.2014 10:05

Heikentynyt taloustilanne on alkanut näkyä varovaisuutena asuntolainojen otossa, kertoo Finanssialan keskusliiton (FK) julkistama kysely. Tämä näkyy sekä asuntolainojen koossa että takaisinmaksuajoissa.

– Tutkimuksen tulokset heijastavat hyvin tämänhetkistä taloustilannetta. Työttömyyden ja lomautusten uhka on lisääntynyt. Kotitalouksien varautuminen pahan päivän varalle sekä toisaalta halu kasvattaa omaa varallisuuttaan näkyvät lisääntyneenä säästämisenä ja sijoittamisena. Varovaisuus näkyy myös luotonotossa, sanoo Finanssialan keskusliiton rahoitusasiantuntija Ulla Halonen tiedotteessa.

Kyselyn mukaan etenkin suurten, yli 150 000 euron asuntolainojen osuus on kääntynyt alamäkeen. Tällä hetkellä 150 000 euron asuntolaina on 17 prosentilla asuntovelkaisista. Vuosi sitten osuus oli 19 prosenttia.

Samaan aikaan asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika on lyhentynyt ja laskenut alle 17 vuoteen.

Asuntomarkkinoiden eriytyminen pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä näkyy kuitenkin selvästi. Pääkaupunkiseudulla lainamäärät ovat paisuneet viime keväästä, kun taas muualla Suomessa on luisua. Taustalla on pääkaupunkiseudun asuntojen kalleus.

Suomalaisista joka kolmannella on nyt asuntolainaa ja keskimääräinen lainamäärä on 89 200 euroa. Lainasumman kasvu on nyt taittunut ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Uusi asuntolainan otetaan useimmiten 20 vuodeksi. Viimeisen kahden vuoden aikana otetut asuntolainat ovat olleet keskimäärin 114 00 euroa.

Lainalla rahoitettava osuus asunnosta on laskenut. Tällä hetkellä osuus on 71 prosenttia, kun se vuosi sitten oli keskimäärin 75 prosenttia.

Entistä useampi asunnon ostaja on myös varautunut korkojen nousuun. Näiden osuus on 72 prosenttia, ja aiempaa useampi varautuu korkojen nousuun myös säästämällä.

Finanssialan keskusliiton vuosittaisiin kyselytutkimukseen otti osaa 2400 15–74-vuotiasta suomalaista helmikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?