Ilmastonmuutos heiluttaa ruoan hintaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmastonmuutos heiluttaa ruoan hintaa

Osa maanviljelijöistä ja kauppiaista varautuu raaka-aineiden hintaheilahteluihin tänä vuonna, kirjoittaa talouslehti Financial Times. Kuluttajien kukkarotkaan eivät jää rauhaan.

21.4.2014 10:51 | Päivitetty 21.4.2014 10:49

Ilmastonmuutos näkyy jo nyt maailman maatalousmarkkinoilla. Sään ääri-ilmiöiden vaikutukset maatalouteen ovat lisääntyneet viimeisen vuosikymmenen aikana, talouslehti Financial Times (FT) kirjoitti huhtikuun alussa.

Nousevat raaka-aineiden hinnat eivät näy ainoastaan kuluttajien kukkarossa, vaan ne vaikuttavat myös viljelijöihin, kauppiaisiin ja elintarvikkeiden valmistajiin.

FT:n mukaan osa viljelijöistä ja kauppiaista varautuu tänä vuonna raaka-aineiden hintojen heilahteluihin, kun kuivuus aiheuttaa epävarmuutta ympäri maailmaa.

Kahvin, kaakaon, vehnän ja muiden viljojen hinnat ovat nousseet vuoden alusta lähtien, kun Brasilian, Yhdysvaltojen, Ukrainan ja Australian viljelyalueet ovat kärsineet kuivuudesta.

Raaka-aineiden hintojen terävillä heilahteluilla on suuri merkitys myös ruokateollisuuteen, FT kirjoittaa.

Vielä ei kuitenkaan osata arvioida, miten vakavat vaikutukset ilmastonmuutoksella on maatalouteen, koska kukaan ei tiedä, kuinka paljon ilmasto lopulta lämpenee, Foreign Policy puolestaan kirjoittaa.

Ympäristöjärjestö Worldwatch-instituutin perustaja Lester Brownin arvion mukaan jokaista yhden asteen lämpenemistä kohden voidaan odottaa viljantuotannon laskevan 10 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?