Euroopan neuvosto varoittaa pahasta ihmisoikeuskriisistä tuoreessa raportissaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan neuvosto: "Meneillään pahin ihmisoikeuskriisi sitten kylmän sodan"

Julkaistu: 19.4.2014 12:16, Päivitetty 19.4.2014 12:19

Euroopan neuvosto varoittaa tuoreessa raportissaan mantereen olevan pahimmassa ihmisoikeuskriisissä sitten kylmän sodan. Järjestön mukaan työttömyys ja köyhyys ruokkivat ääriliikkeitä Euroopassa.

Eurooppa on pahimmassa ihmisoikeuskriisissä sitten kylmän sodan, todetaan Euroopan neuvoston tuoreessa raportissa

Neuvosto on mantereen laajin ja vanhin ihmisoikeuksiin ja poliittiseen yhteistyöhön keskittyvä järjestö. Siihen kuuluu 47 jäsenvaltiota.

Uudessa raportissa ilmaistaan huoli Euroopassa lisääntyneistä ihmisoikeusloukkauksista, kuten korruptiosta, ihmiskaupasta, rasismista ja syrjinnästä. Työttömyys ja köyhyys ruokkivat ääriliikkeitä sekä konflikteja läpi Euroopan.

Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjorn Jagland vaatii jäsenmaita noudattamaan täysimittaisesti Euroopan ihmisoikeussopimusta.

– Jäsenmaiden tulee pysäyttää perusoikeuksien rapautuminen, Jagland sanoo lehdistötiedotteessa.

Niukkuuspolitiikkaoikeuden vastaista

Raportin mukaan eurokriisi on vahingoittanut jäsenmaiden yhteiskunnallista vakautta tavalla, joka uhkaa demokratian ja oikeusvaltion periaatteita.

– Tietyt niukkuuspoliittiset toimet, tai niistä aiheutuneet seuraukset, ovat rikkoneet Euroopan sosiaalista peruskirjaa, raportissa todetaan.

Eurokriisin hoidossa on rikottu neuvoston mukaan useita eri sosiaalisen peruskirjan artikloita, muun muassa koskien riittävän suuria sosiaalisia tukia, terveydellistä ja sosiaalista apua sekä työväen oikeutta neuvotella kollektiivisesti.

Vyönkiristystoimet ovat neuvoston mukaan myös heikentäneet terveydenhuoltojärjestelmiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?