Venäjän hyökkäys voisi rampauttaa Ukrainan talouden

Ukrainan keskuspankin pääjohtaja varoitti, että Venäjän toimilla Itä-Ukrainassa olisi vakavat seuraukset Ukrainan taloudelle.

14.4.2014 7:49 | Päivitetty 14.4.2014 7:54

Ukrainan keskuspankin pääjohtajan Stepan Kubivin mukaan maan talouden suurimmat riskit toteutuvat, jos Venäjä miehittää Itä-Ukrainan. Monet Ukrainan suurista tehtaista ja osa maataloustuotantoa sijaitsee Itä-Ukrainassa.

Kubiv painotti haastattelussa, että Ukraina aikoo maksaa kaikki velkansa, myös kaasusta Venäjälle. Kubivin mukaan Ukraina on valmis maksamaan kaasusta vielä 386 dollaria tuhannelta kuutiolta. Venäjän hinta on tällä hetkellä kuitenkin selvästi kovempi. 

Kubiv oli huolissaan myös maan pankkialasta. Pankit olisivat vaarassa kaatua, jos Venäjän hyökkäys laajenee.

–  Jos Krimin jälkeen vuorossa ovat ovat Luhansk, Slovjansk, Donetsk, Harkova ja muut pienet kaupungit, niin silloin puhutaan heti suuresta määrästä likviditeettiä, hän sanoi.

Uutistoimisto Reuters haastatteli Kubivia Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Maailmanpankin konferenssin yhteydessä sunnuntaina.

Ukrainan on määrä saada Kansainväliseltä valuuttarahastolta 14-18 miljardin dollarin hätälaina toukokuussa. Ukraina on sitoutunut vastineeksi uudistamaan muun muassa pankkejaan.

Kubivin mukaan Ukrainassa on tällä hetkellä liikaa pankkeja, mutta ei suostunut kertomaan, mikä olisi sopiva lukumäärä. IMF on vaatinut muun muassa stressitestejä pankeille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?