YK:n alainen IPCC kolminkertaistaisi uusiutuvien energialähteiden ja ydinvoiman käytön - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmastopaneeli kolminkertaistaisi uusiutuvien ja ydinvoiman käytön

Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen kahteen celsiusasteeseen vaatisi fossiilisten polttoaineiden korvaamisen kokonaan vähähiilisillä energiamuodoilla vuoteen 2100 mennessä, kertoo YK:n alaisen paneelin raportti.

13.4.2014 15:59 | Päivitetty 13.4.2014 15:58

Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) alainen IPCC-paneeli (Intergovernmental Panel on Climate Change) patistaa tänään julkaistussa raportissaan maailman johtajia nopeisiin muutoksiin energiapoliitikassa. Jos hiilen, öljyn ja maakaasun kulutus jatkuu nykytahdilla, ilmakehän lämpötila nousisi 3,7–4,8 celsiusastetta teollisuusaikaa edeltäneestä tasosta. Näin voimakas lämpeneminen lisäisi sään ääri-ilmiöitä ja muuttaisi pysyvästi ilmastoa eri puolilla maapalloa.

– Mitä kauemmin odotamme ilmastopolitiikan täytäntöönpanoa, sitä riskialttiimpia vaihtoehdot ovat, raportin kirjoittaneen tutkijaryhmän puheenjohtaja Ottmar Edenhofer sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Ilmastonmuutoksen lämpenemisen hidastaminen sovittuun kahteen celsiusasteeseen vaatisi raportin mukaan fossiilisten polttoaineiden kulutuksen vähentämistä 40–70 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Seuraavien 50 vuoden aikana fossiilisten polttoaineiden käytöstä tulisi luopua lähes kokonaan ja ne tulisi korvata biomassan kaltaisilla uusiutuvilla energianmuodoilla ja ydinvoimalla.

Se merkitsisi sitä, että uusiutuvien energianlähteiden käyttö tulisi kolmin- tai jopa nelinkertaistaa ennen vuotta 2050. Raportti korostaa myös energiatehokkuuden lisäämisen tärkeyttä.

Ilmaista lounasta ei ole

Tutkijoiden mukaan on 95 prosenttisesti varmaa, että ilmastonmuutos on ihmisen toiminnasta johtuvaa. Raportin mukaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyvien hiilidioksidipäästöjen vähentämistoimet leikkaisivat maailman talouskasvusta vuosittain vain 0,06 prosenttia, jos voimakkaisiin toimiin ryhdytään nyt.

Potsdam Institute for Climate Impact Researchin tutkija Edenhofer sanoi uutistoimisto Reutersille, että aikaa on korkeintaan seuraavat pari vuosikymmentä.

– En sano sen olevan ilmaista. En sano, että ilmastopolitiikka on ilmainen lounas. Mutta se on ostamisen arvoinen lounas, Edenhofer totesi paneelin tilaisuudessa Berliinissä.

YK:n ilmastojohtaja Christiana Figueres varoitti luottamasta liikaa teknologiaan.

– Emme voi pelata odotuspeliä, jossa lyömme vetoa siitä, että tulevaisuuden teknologiset ihmeet pelastavat päivän, Figueres painotti Reutersin mukaan.

Tänään julkaistu 33-sivuinen raportti on kolmas ja viimeinen YK:n ilmastonmuutokseen liittyvästä sarjasta. Sitä on ollut työstämässä 235 tutkijaa ja satoja hallitusten edustajia. Kolmen osaraportin löydöksistä julkaistaan yhteenveto lokakuussa. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?