HS: Venäläisturistien invoice- ja tax free -ostokset vähenivät maaliskuussa 30 % - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Venäläisturistien verottomat ostokset maaliskuussa -30 %

Ruplan kurssin heikentyminen on rokottanut voimakkaasti venäläisten suosimien kauppojen myyntiä, kertoo Helsingin Sanomat.

12.4.2014 9:25 | Päivitetty 12.4.2014 9:24

Venäläisten verottomat ostokset Suomessa vähenivät maaliskuussa kolmanneksen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Ruplan kurssin heikentyminen on näkynyt etenkin kalliimpien invoice- ja tax free -ostosten määrän pudotuksena.

Venäläisituristien virta Suomeen on lisäksi ehtynyt alkuvuonna. Vuodesta 2009 kasvanut rajanylitysten määrä Kaakkois-Suomessa kääntyi tammi-maaliskuussa laskuun ja venäläisiä saapui maahan viisi prosenttia vähemmän vuoden takaiseen verrattuna. HS:n tiedot perustuvat tullin ja tax free -järjestelmää edullisempaa invoice-kauppaa ylläpitävän Global Blue Finlandin arvioihin.

– Maaliskuun tax free -lukuja meillä ei vielä ole, mutta myynti on vähentynyt alkuvuonna samansuuntaisesti kuin valtakunnalliset tilastot kertovat. Muutos näkyy selvimmin merkkilaukkujen ja kalliiden kenkien myynnissä, Stockmannin tavarataloryhmän johtaja Maisa Romanainen kertoo HS:lle.

Lappeenrannassa luksustavaratalo Grande Orchidéeta pyörittävä Atma Trade -yhtiö aloitti maaliskuussa yt-neuvottelut, joiden piirissä on 180 työntekijää. Myös muissa kaupungin kalliimpia tuotteita myyvissä liikkeissä myynti on heikentynyt 20–30 prosenttia. Lappeenrantalaiset ovat kuitenkin HS:n mukaan toiveikkaita myynnin elpymisestä kun turistien virta kääntyy jälleen nousuun. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?