Finnbay ja muut amatööriviestijät eivät edistä Venäjän asiaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ostaisitko näiltä tunareilta pro Venäjä -kampanjan?

Useimmat Ukrainan kriisissä Venäjän puolesta lobbaavat netin informaatiosoturit ovat niin amatöörejä, että pahaa tekee. Näille tunareille ei kukaan järkevä toimija maksaisi mitään.

12.4.2014 5:14 | Päivitetty 12.4.2014 9:05

Olen kuullut pari kertaa saman, taatusti keksityn urbaanitarinan, jossa olisi TV-komedian ainekset:

Itä-Helsingissä monikansallinen teiniporukka kuulee, että VR:n muuntajakoppi on poltettu.

Teinit väsäävät nopeasti verkkoon pilavideon, jossa Jakomäen jihadistit ottavat vastuun teosta. Vähän ajan kuluttua teinit saavat Emiraateista tai Saudi-Arabiasta pienen rahalahjoituksen "taistelussa lännen saatanaa vastaan".

Sama toistuu seuraavalla kerralla, kun pyromaani käräyttää muita ratalaitteita. Pilailu muuttuu kuitenkin vakavaksi, kun toisen rahalahjan jälkeen teineihin ottaa yhteyttä aito jihadisti, joka haluaa joukon tekevän vastineeksi jonkun ison iskun.

Tarina ei kerro, miten teinit muka pyristelevät tilanteesta eroon, mutta juoni on hyvä.

Finnbaykin haluaisimaksajan uutisilleen

Sama kuvio tuli mieleen tällä viikolla uutissivusto Finnbayn tapauksesta. Kehnoja Suomi-uutisia välittävä maksullinen englanninkielinen verkkosivusto onnistui hämäämään kansainvälistä mediaa, ja jotkut perinteiset lehdet Atlantin toisella puolella saattoivat luulla sitä ihan oikeaksi uutistoimistoksi.

Finnbayn uutisissa on kerrottu Suomen pelkäävän Venäjän sotilaallista pullistelua, arveltu Suomen irtoavan EU-pakoterintamasta ja muutenkin käyttäytyvän pienen aran alusmaan tavoin. Puhumattakaan siitä, miten outoja, vaatteidensa repimisestä pitäviä naisia täällä kieroutuneessa länsimaassa asuu.

Tällaisia Venäjän tarpeita ymmärtäviä uutisia moni venäläinen poliitikko lukisi mielellään länsimediasta juuri nyt, kun Ukrainan informaatiotaistelu velloo ympärillä. Mieluiten tietysti ilmaiseksi, mutta tarvittaessa pienellä mediatuella autettuna.

Sekä Yhdysvallat että Venäjä käyttävät valtavat määrät rahaa mielipidemuokkaukseensa. Molemmat ostavat palveluita PR- ja maineenhallintatoimistoilta. Molemmat rahoittavat julkaisuja ja verkkosivuja.

Näiden lisäksi Venäjä luottaa tiedonvälityksessä yksityisiin, länsimaista imperialismia kritisoiviin vaihtoehtoälykköihin. Suurin osa heistä tekee työtään pyyteettömästi ja ilmaiseksi, jotkut pääsevät lomailemaan Krimille täydellä ylöspidolla esimerkiksi vaalitarkkailijoina.

Rahanpyytäjiä varmasti riittää kummallakin puolella mediasotarintamaa. Moni verkkoviestijä ja lobbari on Ukraina-kriisin aikana tehnyt opinnäytetöitä uusien palkkaisäntien toivossa: vähän samalla tavalla kuin kuvitteelliset Jakomäen jihadistit.

Kremlin spin doctorien harmiksi kehnoimmat, kahjoimmat tai rahanahneimmat pro-Venäjä-uutisoijat ovat olleet nolostuttavan huonoja. (Tosin esimerkiksi kotimainen Verkkomedia.org julkaisee jo niin foliohattuisia tarinoita, että ne ovat viihdyttävää luettavaa.) Jos olisin Venäjän stressaantunut informaatioministeri, saisin näistä lisää harmaita hiuksia.

Vanhan sanonnan mukaan ruplan hintainen amatöörisuutari tekee kahden ruplan vahingon. Imagokamppailussa tämä pätee vielä enemmän.

Sen sijaan totuuden ja objektiivisen tiedonvälityksen kannalta pelottavimpia ovat ne FSB:n, GRU:n, NSA:n, CIA:n tai minkä vain maksamat osaavat mediatoimijat, joiden pääsyä otsikoihin tai päättäjiemme asenteisiin emme edes huomaa. Ja todennäköisesti ne nytkin ovat koko ajan töissä.

Kirjoittaja on Taloussanomien toimituspäällikkö.

Twitter: @Petri2020

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?