Maksuhäiriö jo 15-vuotiaana – älä mokaa mopolla näin

Liikennevakuutus on mopollekin pakollinen, vaikka päristelisi ainoastaan metsäteillä. Monelta harmilta voi välttyä, jos vakuutuksen hoitaa ajallaan kuntoon. Ikävä kyllä kaikki eivät ole näin tehneet.

8.4.2014 14:55 | Päivitetty 8.4.2014 15:05

Maksuhäiriömerkintä ja itse maksettavat liikenneonnettomuuden kulut – pahimmillaan mopoilijan hellurei ja hälläväliä -asenne voi johtaa melkoisiin vaikeuksiin.

Mopokortin voi hankkia 15-vuotiaana, eikä mopo-ostoksille välttämättä tarvita huoltajaa mukaan. Mopo rekisteröidään käyttäjällensä, mutta kaikki eivät tule ajatelleeksi, että samalla pitäisi hoitaa myös pakollinen liikennevakuutus.

Kirje vanhemmilleauttaa muistamaan

Liikennevakuutus on lakisääteinen. Toisin sanoen alaikäisenkin täytyy hankkia vakuutus nimissään olevalle mopolle, kevytmoottoripyörälle, moottorikelkalle tai mönkijälle. Sillä ei ole väliä, ajetaanko niillä pellolla, metsäteillä vai kaupungissa.

Liikennevakuutuskeskus (LVK) saa tiedon vakuuttamattomista ajoneuvoista viimeistään Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta. Vakuutuksen luistamisesta siis todennäköisesti jää kiinni.

LVK:n tiedotuspäällikkö Veikko Valkonen kertoo, että vakuutuskannassa on mopoja tällä hetkellä hieman yli 200 000. Käytössä olevia mopoja on hieman enemmän, sillä kaikki eivät ole hoitaneet lakisääteistä velvollisuuttaan.

– Perinnän eri vaiheissa olevia alaikäisten  liikennevakuutusmaksuja on hieman yli 600, Valkonen sanoo Taloussanomille.

Luku on hieman alhaisempi kuin pahimpina vuosina. Asiaa auttaa, että vuodesta 2010 lähtien LVK on lähettänyt vakuuttamattomien mopoilijanuorten vanhemmille muistutuskirjeen.

– Kaikki vanhemmat eivät ole olleet tietoisia, ettei vakuutus ole kunnossa. On esimerkiksi ihmetelty, mihin vakuutusta varten annettu raha on käytetty, Valkonen sanoo.

Vakuutus tuleelopulta halvemmaksi

Valkosen arvion mukaan alimmillaan mopon liikennevakuutus maksaa noin 150–200 euroa vuodessa. Hintahaarukka on kuitenkin suuri. Siihen vaikuttaa esimerkiksi mopon merkki ja malli, vahinkohistoria ja ajoneuvon haltijan ikä ja kotipaikka.

Vakuutuksen "unohtaminen" voi helposti tulla kalliiksi. Kun vakuutuksen puuttumisesta narahtaa, rapsahtaa omistajalle tai haltijalle korotettu vakuutusmaksu eli hyvike, jonka perii LVK.

Vakuuttamattoman mopon hyvike on vähintään 34 euroa. Maksu peritään koko ajalta, jonka ajokki on ollut vakuuttamatta.

Jos vakuutus esimerkiksi puuttuu puolen vuoden ajalta, hyvikettä rapsahtaa ensimmäiseltä neljältä kuukaudelta kolminkertainen summa ja lopuilta kahdelta kuukaudelta kaksinkertainen summa. Se tekee yli 500 euroa.

Ja jos hyvikkeenkin jättää maksamatta, joutuu lopulta asioimaan perintätoimiston kanssa.

"Ajanpeluu ei ole eduksi"

Liikenneturvan mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana vuosittain on kuollut keskimäärin seitsemän ja loukkaantunut 860 mopoilijaa. Loukkaantuneista 84 prosenttia ja kuolleista 68 prosenttia oli 15–24-vuotiaita.

Liikennevakuutus korvaa esimerkiksi loukkaantumiset ja syyttömän osapuolen ajoneuvon vahingot. Ilman liikennevakuutusta ajelija joutuu onnettomuustapauksissa maksamaan kulunsa itse.

Liikennevakuutuksesta korvataan myös onnettomuuden takia työkyvyttömäksi joutuneen menettämät työtulot. Tätä nuoret eivät välttämättä tule ajatelleeksi.

– Vakuutus on kuljettajan kannalta aina olennainen. Aina sitä ei ole ymmärretty, vaan on ajateltu että se on yksi v:n juttu, joka pitää hoitaa, Valkonen sanoo.

Rästiin jäänyt vakuutusmaksu kannattaa hoitaa heti pois. Myöhemmin ajan puutteeseen on turha vedota, sillä LVK lähettää ensin laskun ja sitten huomautuksen. Nuoren mopoilijan tapauksessa huomautuksen jälkeen postiin lähtee kirje vanhemmille, ja vasta sitten perintä siirtyy perintätoimistolle.

– Marssijärjestys on tiukka ja vakuutuksen ehtii hoitaa siinä ajassa moneen kertaan. Ajanpeluu ei yleensä ole eduksi, Valkonen toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?