S-Pankin rahastoista on osuustoiminta kaukana - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S-bonuksilla voi nyt asuntosijoittaa – osuustoiminta kaukana

Julkaistu: 3.4.2014 13:32, Päivitetty 3.4.2014 17:02

S-ryhmän asiakasomistajat voivat jatkossa harjoittaa vuokranantajakapitalismia, kun S-bonukset voi panna S-Asuntorahastoon. Rahastolla ei ole tarkoitus rahoittaa vuokra-asuntoja asiakasomistajille.

Osuustoiminnallisen S-ryhmän osuuskauppojen asiakasomistajat voivat jatkossa harjoittaa vuokranantajakapitalismia S-Pankin uuden S-Asuntorahaston kautta. Minimisijoitus rahastoon on pieni: 200 euroa, ja asiakasomistajasta on tullut asuntosijoittaja.

Uusi rahasto sijoittaa S-Pankin tiedotteen mukaan pääasiassa vuokra-asuntoihin Suomen kasvukeskuksissa.

– Asuntosijoittaminen on hyvä keino hajauttaa salkkua ja saada tasaista tuottoa kohtuullisella riskillä. Rahaston tuotto-odotus perustuu vuokratuoton lisäksi myös asuntojen arvon muutokseen, S-Pankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Marja Pajulahti lupaa tiedotteessa.

S-Asuntorahaston minimisijoitus on moniin asuntorahastoihin verrattuna pieni.

Se on neljäs S-Pankin rahasto, ja ideoita uusista rahastoista on, S-Pankkiin kuuluvan FIM:n toimitusjohtaja Mikko Mursula sanoo Taloussanomille.

Asiakasetuna alhainenmerkintähinta

Osuustoiminta on kaikista neljästä rahastosta kaukana.

– Osakeyhtiössä omistajia kiinnostaa ainoastaan raha. Osuustoiminnassa rahat palautuvat talouden kiertoon siinä toimintaympäristössä, jossa jäsenet elävät, osuustoimintaa tutkinut, jo eläkkeelle siirtynyt professori Tapani Köppä sanoi Taloussanomille viime heinäkuussa. Jutussa spekuloitiin S-ryhmän osakeyhtiöittämisellä.

S-ryhmän asiakasomistajat saavat S-bonuksia kuluttamalla ryhmän palveluita ja ostamalla tuotteita sen liikkeistä. Bonukset voi sijoittaa rahastoon poikimaan lisää pääomaa.

Jos S-Asuntorahasto noudattaisi osuustoiminnan periaatteita, se rakennuttaisi vuokra-asuntoja S-ryhmän asiakasomistajille. Vaihtoehtona olisi alkaa harjoittaa sosiaalista vuokra-asuntotuotantoa, joka toisi yleistä hyvää yhteiskuntaan.

Se ei ole kuitenkaan tarkoitus, Mursula sanoo.

– Tämä on avoimesti markkinoilla kilpaileva asuntorahasto, joka valitsee kohteet kasvukeskuskriteeristön sekä tuottavuuden ja turvallisuuden perusteella vapailta markkinoilta. Alkuvaiheessa sijoitusten paino on olemassa olevissa kohteissa, mutta rahaston säännöt mahdollistavat sijoittamisen uudiskohteisiin.

Millä tavalla S-Asuntorahastossa näkyy S-ryhmän osuustoiminnallisuus?

– Alhainen merkintähinta on vain asiakasomistajille tarjottava etu. Tuomme asuntorahastosijoittamismahdollisuuden laajalle joukolle suomalaisia, Mursula sanoo.

Vastaavaa pienimuotoista asuntosijoittamista voi harjoittaa myös ostamalla pörssistä Orava Asuntokiinteistörahaston osakkeita.

(Oikaisu: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, ilman asiakasomistajuutta S-Asuntorahastoon sijoittaminen ei ole 25 kertaa kalliimpaa, vaan minimisijoitus on 25 kertaa suurempi, eli 5 000 euroa.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?