Venäjän naapurina Suomen kannattaa olla itsekäs - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Talous on ohjusta vahvempi

Suomen kannattaa käyttää enemmän voimia talouskisan kuin sotien voittamiseen.

2.4.2014 7:01 | Päivitetty 1.4.2014 18:47

Miljardööri George Soros totesi mediatietojen mukaan jokin aika sitten, että USA voisi nujertaa Venäjän dumppaamalla öljyä ja kaasua markkinoille. Taloudelliset aseet ovat eittämättä vahvempia etenkin pitkällä tähtäimellä kuin ohjukset, joita niitäkin toki tarvitaan.

Pitkän kantaman ohjuksilla voi iskeä hyvinkin parin tuhannen kilometrin päähän, mutta talousase ulottuu useiden vuosien päähän.

Saksa ja Japani hävisivät toisen maailmansodan, mutta talouskisassa molemmat ovat menestyneet häikäisevällä tavalla. Japani tosin innostui 1980-luvulla liiankin ahneeseen kasvuun, minkä jäljet painavat maata edelleen. Samalla tavoin Suomi kärsi tiukan tappion Neuvostoliitolle jatkosodassa, mutta taloudellisessa kisassa olemme olleet monta askelta itänaapurin edellä.

Korean sodan jälkeistä talouskasvua käytetään usein todisteena siitä, että sota kiihdyttää taloutta. Vielä useammat esimerkit kertovat kuitenkin, että sota aiheuttaa talouteen merkittävän shokin. Esimerkiksi USA:n jättimäisen velkaantumisen käynnisti se, että edellinen presidentti George W. Bush aloitti kalliin Irakin sodan ja leikkasi samaan aikaan verotusta.

Jo pelkkä sotaan valmistautuminen on kallista puuhaa, joka syö verorahoja, lisää velkataakkaa ja suuntaa investointeja tuottamattomiin kohteisiin. Talouden kannalta on järkevämpää ostaa kaivinkone kuin panssarivaunu. Kaivinkoneella voi sekä rakentaa että hajottaa, kun taas panssarivaunu käy etupäässä hajottamiseen. Toisinaan panssarivaunu voi toki olla hyvä väline rakennustyömaan suojaamisessa.

Haavoittunut karhu on vihainen

George Soros on varmasti oikeassa siinä, että USA voi talousaseen avulla heiluttaa vakavasti Venäjää. Monien mielestä USA:n edesmenneen presidentin Ronald Reaganin tähtien sota–hanke kaatoi lopullisesti aikanaan Neuvostoliiton, jonka talous ei kestänyt kallista kilpavarustelua.

Ainakin Suomen näkökulmasta voi kuitenkin kysyä, kannattaako Venäjää heiluttaa minkään aseen avulla. Haavoitettuna karhu on nimittäin vaarallisimmillaan.

Amerikkalaisajattelun mukaan epämiellyttävän hallinnon tilalle nousee jonkin luonnonvoiman nostamana demokraattisten ja mukavien ihmisten joukko, joka alkaa ohjata maata kuin maata läntisten oppien innostamana. Tällainen optimismi on tuottanut pettymyksiä monissa maissa, joissa amerikkalaisuus on vähemmän innostava elämänmalli.

Venäjän presidentti Vladimir Putin seisoo Krimin-operaation jälkeen vahvasti vallankahvassa. Silti on aivan mahdollista, että talouden riittävän syvä notkahdus kaataa Putinin jossain vaiheessa. Tilalle ei kuitenkaan nouse välttämättä rauha ja empatia.

Jo Neuvostoliiton valtaapitäviä aikanaan näkyvästi arvostellut kirjailija Viktor Jerofejev sanoi hiljattain eräässä haastattelussa vastustavansa Putinia, mutta toivovansa hänen pysymistä vallassa siksi, että tilalle nousevat yltiöisänmaalliset voimat voisivat olla vielä vaarallisempia.Uudet naapurit avaruudessa

Jos ihmiskunta muuttaa joskus avaruuteen, voi Suomi valita naapurinsa uudestaan. Siihen saakka naapurien kanssa on viisasta elää sovussa ihan itsekkäistä syistä.

Vaikka Venäjän talous todennäköisesti rämpii vaikeuksissa vähintään muuttaman vuoden, on idänkauppa Suomelle tärkeä asia jatkossakin. Suomalaisyritykset ovat löytäneet vuosien aikana kiitettävällä tavalla uusia markkinoita lännestä ja Aasiasta, mutta nykyinen taloustilanne kertoo, että markkinoiden valloitus on hidasta. Jos poliittiset suhteet itään romahtaisivat, olisi Venäjän-kaupan korvaaminen vuosikausia kestävä kivulias matka.

Siksi Suomen kannattaa myös toivoa, että Venäjän ja lännen poliittinen umpikuja avautuu mahdollisimman pian. Mitä syvemmälle Venäjän talous painuu kriisin vuoksi, sitä vaikeampia vuosia myös meillä on edessä.

Krimin-kriisi on synnyttänyt Suomelle paineita lähinnä talouteen eikä sotilaalliseen koskemattomuuteen. Krimin ja Suomen aseman vertaaminen on suoranaista hölmöyttä. Krimin kaappaamisessa voi nähdä monenlaista logiikkaa, jos asiaa katsoo venäläissilmin. Kaappausyritys Suomessa sen sijaan näyttäisi todennäköisesti päättömältä sekä taloudellisesti että sotilaallisesti, mistä tahansa sitä katsookin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?