Öljyjätti: Ilmastonmuutos ei uhkaa tätä bisnestä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljyjätti: Ilmastonmuutos ei uhkaa tätä bisnestä

Öljy-yhtiö Exxon Mobil ei usko, että taistelu ilmastonmuutosta vastaan heikentää sen öljy- ja kaasuvarojen arvoa. Exxonin ulostulo on ensimmäinen kerta, kun iso öljy-yhtiö kommentoi ilmastonmuutoksen vaikutuksia liiketoimiinsa.

1.4.2014 13:57 | Päivitetty 1.4.2014 14:02

Exxon Mobil ei usko, että ilmastonmuutos sekä sen vastaiset toimet heikentävät yhtiön öljy- ja kaasureservien arvoa tai estäisivät sitä tuottamaan fossiilisia polttoaineita lähitulevaisuudessa.

Yhdysvaltain suurin öljy- ja kaasuyhtiö Exxon Mobil painottaa maanantaina julkaisemissaan raporteissa, kuinka edullinen ja helposti saatavilla oleva energia tukee talouskasvua. Yhtiön mukaan maailman maat tarvitsevat polttoaineita liian kipeästi tehdäkseen merkittäviä leikkauksia kasvihuonekaasupäästöihinsä, talouslehti Wall Street Journal kirjoittaa.

– Kaikki Exxon Mobilin nykyiset hiilivetyreservit ovat tarpeen – huomattavien tulevien investointien lisäksi – jotta maailmanlaajuinen energiantarve saadaan tyydytetyksi, Exxon Mobilin strategisen suunnittelun varapääjohtaja William Colton sanoo tiedotteessa.

Exxon Mobil huomioi raporteissaan myös kuluttajat ja heistä "etenkin vähiten kehittyneissä maissa ja haavoittuvaisimmissa talouksissa" elävät ihmiset. Yhtiön mukaan sen energiavarantojen käyttö on tärkeää, jotta nämä ihmiset eivät jäisi paitsioon yrittäessään kohentaa elinolojaan ja taloudellisia mahdollisuuksiaan.

Raportit vastausaktivistisijoittajille

Exxon Mobil kertoo yhtiön näkemyksistä maanantaina julkaistuissa raporteissa, jotka ovat vastaus aktivistiosakkeenomistajille. Nämä tiedustelivat yhtiöltä, kuinka ilmastonmuutos ja sen vastaiset globaalit toimet vaikuttavat tulevaisuudessa Exxonin varoihin ja tuloksentekokykyyn.

Sijoittajien lähtöajatus oli, että fossiilisten polttoaineiden käyttörajoitukset voisivat tehdä öljyn ja kaasun tuotannosta liian kallista Exxonille.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun merkittävä öljy- ja kaasuyhtiö kommentoi ilmastonmuutoksen mahdollisia vaikutuksia sen liiketoimintaan. 

Öljy-yhtiö kertoi näkemyksistään samana päivänä, kun hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkisti raportin, jonka mukaan ilmastonmuutos aiheuttaa vakavia riskejä luonnon ja ihmisten hyvinvoinnille eri puolilla maailmaa.

Ilmastonmuutosta Exxon Mobil ei raporteissaan kyseenalaista. Yhtiö kertoo raporteissa myös ilmastoonmuutokseen liittyvistä toimistaan. Exxon Mobil ennakoi, että hiilidioksidipäästöt nousevat korkeimmilleen noin vuonna 2030 ja alkavat sen jälkeen laskea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?