McDonald's varoittaa työvoimapulasta Euroopassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työttömyys liki 11 % – McDonald's varoittaa työvoimapulasta

Hampurilaisjätti McDonald's varoittaa, että Eurooppaa voi uhata talouskasvun tyrehtyminen, koska työvoima kutistuu, talouslehti Financial Times raportoi.

31.3.2014 14:28 | Päivitetty 31.3.2014 14:18

McDonald'sin Euroopan henkilöstöjohtaja David Fairhurstin mukaan pikaruokaketju on alkanut jo huomata ilmiön.

Fairhurst kutsuu sitä "työvoimajyrkänteeksi". Nuoria ei tule tarpeeksi työmarkkinoille ja toisaalta iäkkäämpiä poistuu sieltä liian runsaasti. McDonald's työllistää Euroopassa 425 000 henkilöä. 

– Työvoima kutistuu kirjon molemmista päistä, Fairhurst sanoo Financial Times -lehden haastattelussa.

Pula vaikuttaa pian

Fairhurstin mukaan työvoimapula alkaa pian vaikuttaa myös talouskasvuun, huolimatta siitä, että Euroopan unionin (EU) nykyinen työttömyysaste on 10,8 prosenttia ja nuorisotyöttömyysaste yli 23 prosenttia.

EU:n komission mukaan EU:n keskiverto talouskasvu ennen taantumaa oli vuosittain 2,25 prosenttia vuodessa. Tämä syntyi yhden prosentin lisäyksellä työllisyydessä ja hieman yli prosentin parannuksella tuottavuudessa. Raportin mukaan työvoiman määrä Euroopassa alkaisi kuitenkin supistua jo vuonna 2021.

McDonald'sin Fairhurstin mukaan "työvoimajyrkänne" saatetaan kokea jo aiemmin tietyissä Euroopan maissa, kuten esimerkiksi Hollannissa vuonna 2015 ja Saksassa vuonna 2016. Sen sijaan Britanniassa jyrkänne olisi odotettavissa vasta vuonna 2023.

Mikäli nykyistä suurempi osa työikäisistä olisi mukana työvoimassa, työvoimajyrkännettä voitaisiin siirtää Fairhurstin mukaan jopa vuosikymmenellä.

Pallo työnantajilla

Fairhurstin mukaan työnantajat voisivat edistää tätä omilla toimenpiteillään. Esimerkiksi Ruotsissa ja Italiassa McDonald's on kampanjoinut kannustaakseen yrityksiä palkkaamaan nuoria työntekijöitä. Saksassa taas on pyritty lisäämään nuorten kiinnostusta harjoittelupaikkoihin.

McDonald'sin työntekijöistä noin kolme neljäsosaa on alle kolmekymppisiä. Ketju on kuitenkin ryhtynyt rekrytoimaan myös iäkkäämpiä työntekijöitä.

McDonald'sin mukaan vanhemman väen palkkaamisesta on ollut hyötyä. Yliopistotutkimuksen mukaan asiakastyytyväisyys oli 20 prosenttia parempi pikaruokaravintoloissa, joissa oli yli 60-vuotiaita työntekijöitä. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?