Maailmanpankki varoitti: Venäjää uhkaa paha taantuma

Maailmanpankki esittelee madonlukuja Venäjän taloudesta. Mikäli Ukrainan kriisi pahenee, talous ei vain hyydy vaan supistuu reippaasti tänä vuonna.

26.3.2014 15:46 | Päivitetty 26.3.2014 15:42

Maailmanpankki varoittaa, että Venäjän kansantalous ei vain ole hiipumassa vaan voi pahimmillaan supistua 1,8 prosenttia tänä vuonna, mikäli kriisi Krimin niemimaasta vielä syvenee.

– Odotamme merkittävää poliittista riskiä lyhyellä aikavälillä. Jos Venäjä-Ukraina-konflikti laajenee, epävarmuus lännen talouspakotteista ja Venäjän vastatoimista voi kasvaa, pankki totesi Venäjän taloutta käsittelevässä raportissaan.

Talouskasvun 1,8 prosentin supistuminen on Maailmanpankin pahin riskiskenaario eli vaihtoehto. Laskelmassa ei ole kuitenkaan otettu vielä huomioon talouspakotteiden asettamista, uutistoimisto Reuters kertoi.

Maltillisemmassa talousennusteessa Venäjälle povataan 1,1 prosentin kasvua. Siinä oletetaan, että poliittisen kriisin vaikutukset jäävät lyhyiksi.

Venäjän markkinat kärsivät massiivisesta pääomapaosta, kun sijoittajat siirtävät rahaa Venäjää turvallisempiin sijoituskohteisiin.

Maan valtiovarainministeriö arvioi, että pääomaa siirtyy tammi-maaliskuussa 70 miljardia dollaria. Koko viime vuodelta summa oli 63 miljardia dollaria.

Venäjän virallisessa alkuvuoden talousennusteessa kasvuksi povattiin vielä 2,5 prosenttia kuluvana vuonna.

Maanantaina valtiovarainministeriöstä arvioitiin, että bruttokansantuote jää "noin nollan tuntumaan" vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?