Kokoomus ja Sdp jakavat hyvin todennäköisesti vasemmistoliitolta vapautuneet ministeripaikat, arvioi politiikan tutkija Erkka Railo Taloussanomille.
Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan mukaan paikkojen jakaminen suurimpien puolueiden kesken on helpoin ja nopein ratkaisu.
– Ministeripaikkojen jakaminen kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kesken ei ole varmaa, mutta selvästi todennäköisin vaihtoehto.
Pääpuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat Petteri Orpo (kok) ja Jouni Backman (sd) olivat vielä keskiviikkoaamuna varsin vähäsanaisia. Päällimmäisenä mielessä ovat eilen päätetyt veronkorotukset ja menoleikkaukset.
– Rehellisesti sanottuna kehyspaketti on niin iso, että sen analysointi ja tarkastelu tulee päällimmäisenä tällä hetkellä. Henkilökysymykset tulevat perässä, Orpo kertoi.
Orpo kuitenkin muistutti, että suurin puolue on luonnollisesti kärkipaikalla uusista ministereistä päätettäessä.
– Kyllä lähden siitä, että kun uusia ministereitä valitaan, suurimmalla puolueella on sanansa sanottavana. Tämä on eduskuntaryhmän kanta.
Backmanin mukaan ministeripohdinnoissa kaikki on vielä auki.
– Tämä on niin sanotusti pienimpiä murheita tässä tilanteessa. Nyt katsotaan loppuun asti kehysriihen yksityiskohtia, joten tässä vaiheessa ei ole aikaa ministerispekulaatioihin.
Sdp kokoontuu huomenna puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiseen kokoukseen, jossa käsitellään Backmanin mukaan vapautuneita ministerisalkkuja.
– Tätä ennen meillä ei ainakaan tapahdu mitään, Backman sanoi.
Railon mukaan ministeripestien jakamisessa kestää tuskin kahtakaan viikkoa.
– Suomi on vahvasti virkamiesvetoinen valtio, asiat pyörivät jonkun aikaa eteenpäin ilman ministereitäkin. Varmaankin uudet ministerit nimitetään viimeistään parin viikon päästä, todennäköisesti nopeamminkin, Railo arvioi.
"Näistä salkuista ei ole suuria riitoja saatu aikaiseksi"
Railon mukaan ministerivalintojen draamattomuuden puolesta puhuu moni asia. Salkut ovat varsin pieniä ja hallituskausi on jo lopuillaan.
– Vuoden ministeripestin aikana ei ehdi kovin merkittävää puumerkkiä papereihin laittaa. Asiat ovat olleet valmistelussa jo pitkään ja seuraavan vuoden suunnitelmat todennäköisesti jo valmiit. Ministerivalinta ei ole siten ratkaiseva asia, se halutaan nopeasti pois päiväjärjestyksestä, Railo sanoo.
Railo muistuttaa, etteivät kulttuuri- ja urheiluministerin tai liikenneministerin salkut ole kovin painavia.
– Salkuista ei ole mitään suuria riitoja saatu aikaiseksi.
Pienen puolueen ministeripaikka vaatisi järeitä aseita, kuten hallituksesta lähtemisellä uhkaamista, joita ne tuskin haluavat käyttää. Pienet puolueet tyytynevät tilanteeseen ja keskittyvät tärkeämpiin asioihin.
Mahdollisina ministeriehdokkaina on mediassa mainittu kokoomuksesta muiden muassa kansanedustajat Sampsa Kataja ja Lenita Toivakka, sekä Sdp:stä puolueen toinen varapuheenjohtaja Antti Lindtman ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Miapetra Kumpula-Natri.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ilmoitti puolueen jättävän hallituksen, sillä puolue ei voinut hyväksyä kaikkia kehysriihen päätöksiä. Paikkansa jättää myös liikenneministeri Merja Kyllönen.