PTT:n Lahtinen: Työttömyystilanne oikeasti Tilastokeskuksen tilastoja pahempi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Työttömyystilanne Tilastokeskuksen tilastoja pahempi"

Suomessa on yli 130 000 piilotyötöntä. Heistä kymmenet tuhannet voivat tulla nopeastikin takaisin työttömyystilastoon aktiivisiksi työnhakijoiksi, kun taloudessa koittavat paremmat ajat. Näin ennustaa PTT:n tutkimusjohtaja Markus Lahtinen.

25.3.2014 13:51 | Päivitetty 25.3.2014 13:43

Tilastokeskus kertoi tänään työttömyysasteen kohonneen helmikuussa 9,1 prosenttiin ja työttömien määrän kivunneen 241 000:een.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tutkimusjohtajan Markus Lahtisen mukaan tilanne on kuitenkin pahempi, kuin mitä Tilastokeskuksen viralliset luvut kertovat.

– Ne ovat ehkä tilastollisesti tosia, mutta Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) työttömyysluvut vastaavat enemmän taloudellista todellisuutta, Lahtinen sanoo Taloussanomille.

Tilastokeskuksen luvut perustuvat kyselytutkimukseen, jossa työttömiksi luokitellaan vain aktiiviset työnhakijat, jotka ovat etsineet työtä neljän viime viikon aikana. Tämä tilastointitapa siirtää monet piilotyöttömiksi.

Piilotyöttömien määrä tilastossa onkin kasvanut. Kun vuosi sitten helmikuussa piilotyöttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan 120 000, niin tämän vuoden helmikuussa heitä oli 12 prosenttia enemmän eli 135 000.

Lahtisen mukaan piilotyöttömissä on kymmeniätuhansia sellaisia, jotka epävarmuuden hälvetessä ja parempien aikojen koittaessa voivat tulla nopeastikin takaisin työttömyystilastoon aktiivisiksi työnhakijoiksi.

– Todellinen työttömyysaste saattaakin olla vähintään prosenttiyksikön korkeampi, Lahtinen sanoo.

TEM tilastoi työ- ja elinkeinotoimistoissa työttömiksi työnhakijoiksi rekisteröityneitä. TEM saa tilastointitavallaan paljon suuremmat työttömyysluvut kuin Tilastokeskus. TEM:in mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun lopussa yhteensä 324 000 työtöntä työnhakijaa.

Danske Bankin ekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan TEM:in luvusta laskettu työttömyysaste olisi kivunnut noin 11 prosenttiin. Brotherus kirjoitti asiasta tänään Danske Bankin ekonomistien pikakommentissa.

TEM:in tilastoissa kuukausittainen työttömien määrä on ollut jatkuvassa nousussa, kun taas Tilastokeskuksen tilastoissa on viime aikoina välillä näkynyt myös työttömyyden laskua. Näin kävi esimerkiksi tammikuussa, jolloin Tilastokeskus kertoi työttömien määrän vähentyneen vuoden takaisesta. Lisäksi ero työttömien määrässä Tilastokeskuksen ja TEM:in tilastojen välillä näyttää viime aikoina vain suurentuneen.

Piilotyöttömyys voi hidastaatyöttömyysasteen laskua

Tilastokeskuksen määritelmän mukaan piilotyöttömät ovat henkilöitä, jotka haluaisivat ansiotyötä, mutta eivät ole etsineet sitä neljän viime viikon aikana. Syynä tähän saattavat olla työnhausta luopuminen tai muut syyt kuten opiskelu, lasten hoito tai terveydelliset syyt.

Piilotyöttömyys, osaamisen heikentyminen ja talouden rakenteellinen murros saattavat pitkittää työttömyyslukujen paranemista. Näin kävi myös viime lamassa.

Taloudellisen toimeliaisuuden kasvaessa monet piilotyöttömät etsiytyvät takaisin työmarkkinoille. Jos talouskasvu synnyttäisi Suomeen vaikka 25 000 uutta työpaikkaa, tämä pudottaisi PTT:n Lahtisen mukaan työttömyysastetta noin prosenttiyksikön. Piilotyöttömät voivat hidastaa kehitystä merkittävästi.

– Tästä prosenttiyksikön laskusta voi hyvin kadota puolet, kun piilotyöttömiä tulee takaisin työttömyystilastoihin, Lahtinen kertoo esimerkkinä.

Lahtinen ei odota, että työttömyysaste Suomessa kovin pian kohenisi. Tänä vuonna se tulisi PTT:n ennusteen mukaan nousemaan 8,8 prosenttiin viime vuoden 8,2 prosentista. Ensi vuonna työttömyysaste olisi 8,5 prosenttia.

Yleensä on arvioitu, että vain kahden prosentin tai sitä suurempi talouskasvu luo uusia työpaikkoja talouteen.

– Nyt kun tämä on ollut niin pitkäaikainen lama, voi ajatella, että hieman alemmallakin talouskasvulla työllisyys paransi, sanoo Lahtinen.

Lahtisen mukaan puolentoista prosentin talouskasvu ei riitä työpaikkojen lisäykseen, vaan puhutaan lähempänä kahta prosenttia olevasta kasvusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?