Nato pelkää Venäjän tunkeutuvan Moldovaan

Puolustusliitto Naton sotilaallinen komentaja Philip Breedlove pelkää Venäjän aikovan Moldovaan. Maan itäosassa sijaitsee Transnistria-niminen alue, joka halajaa osaksi Venäjää.

23.3.2014 17:55 | Päivitetty 23.3.2014 17:55

Puolustusliitto Naton ylin sotilaallinen komentaja Philip Breedlove on huolissaan Venäjän aikeista Moldovan suhteen, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Moldovan itäosissa, Ukrainan länsirajan tuntumassa sijaitsee Transnistria-niminen alue, joka halajaa osaksi Venäjää. Alueen väestöstä noin 30 prosenttia on etnisesti venäläisiä, ja enemmistölle venäjä on äidinkieli.

Transnistria äänesti vuonna 2006 itsenäistymisestä ja Venäjään liittymisestä, ja alueen parlamentin puheenjohtaja pyysi äsken Venäjää liittämään alueen osaksi itseään.

– Ukrainan itärajalla oleva venäläissotilaiden joukko on hyvin, hyvin suuri ja erittäin valmis, Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali Breedlove sanoo.

– Venäjällä on rajalla ehdottomasti riittävästi sotilasvoimaa rynniäkseen Transnistriaan, jos se niin päättää tehdä. Se on hyvin huolestuttavaa.

Länsimaat ovat ilmaisseet huolensa Venäjän rajalle kasaamista joukoista. Ne uhkaavat Venäjää laajemmilla talouspakotteilla, jos se tunkeutuu itä-Ukrainaan.

Venäjä on ilmoittanut pitävänsä rajalla sotaharjoituksia. Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat tiedusteluviranomaiset kertovat, että sotilaiden määrä on lähes kaksinkertainen ilmoitettuun nähden.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?