Venäjä valtasi lentotukikohdan Krimillä, sallii tarkkailijat Ukrainaan

Venäläissotilaat ovat vallanneet Ukrainalle kuuluvan lentotukikohdan Krimillä. Venäjä hyväksyy kansainvälisten tarkkailijoiden saapumisen Ukrainaan, ja keskittää samalla joukkoja maan itärajalle.

23.3.2014 10:34 | Päivitetty 23.3.2014 10:39

Venäläissotilaat valtasivat eilen Ukrainan armeijalle kuuluvan lentotukikohdan Krimillä. Sotilaat käyttivät uutistoimisto Reutersin mukaan hyökkäyksessään panssaroituja ajoneuvoja, automaattiaseita sekä tainnutuskranaatteja.

Hyökkäys tapahtui päivä sen jälkeen, kun maan presidentti Vladimir Putin virallisesti allekirjoitti lain, joka liittää niemimaan Venäjään. Venäjänmieliset joukot saivat haltuunsa myös laivastotukikohdan sekä kaksi laivaa.

Venäjä ilmoitti hyväksyvänsä Ukrainaan saapuvat kansainväliset tarkkailijat. Kuuden kuukauden tarkkailutehtävästä vastaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö. Sen on tarkoitus rauhoittaa tilannetta.

Joukkoja kasaantuuUkrainan rajalle 

Muun muassa Yhdysvallat ja Iso-Britannia ilmaisivat eilen huolensa siitä, että Venäjä keskittää joukkojaan Ukrainan rajalle.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Venäjällä on sotilaita nyt koko maan Ukrainan-rajalla. Tiedot ovat peräisin Yhdysvaltain sotilas- ja tiedusteluelimiltä. Jotkin yksiköt ovat alle 50 kilometrin päässä rajasta. Joukot näyttävät saavan myös merkittävää logistista tukea.

Nimettömien tiedustelulähteiden mukaan Ukrainan suurkaupungien lähellä olevia sotilasyksiköitä on varustettu panssareilla, hyökkäyshelikoptereilla ja -lentokoneilla.

Venäjä on ilmoittanut pitävänsä sotilasharjoituksia lähellä itä-Ukrainaa. Tietolähteiden mukaan joukkojen määrä on noin kaksinkertainen siihen nähden, mitä Venäjä ilmoitti sen sotaharjoituksissa olevan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?