Liikanen Ylelle: "Venäjän kehitys Suomelle kolmas iso sokki"

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kertoi Ylen ykkösaamussa näkemyksiään Venäjän tilanteesta ja hallituksen kehysriihestä.

| Päivitetty

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen on huolestunut Venäjän tilanteen kehityksestä.

– Tämä on ollut meille kolmas iso sokki, teollisuuden pohjan heikkenemisen ja ikääntymisen lisäksi, Liikanen sanoi tänään Ylen Ykkösaamussa.

– Suomalainen poliittinen päätöksenteko on poikkeuksellisen vaikeassa vaiheessa.

Liikanen korosti myös Euroopan unionin Venäjälle asettamien talouspakotteiden tasapuolisuuden tärkeyttä. Hänen mukaansa Suomi, Baltian maat ja Puola ovat jo kärsineet tilanteesta.

– Ei voida ajatella, että ne jotka ovat jo ottaneet suurimman iskun, kärsisivät enemmän kuin muut.

Neuvojakehysriiheen 

Hallitus kokoontuu ensi viikolla Säätytaloon keskustelemaan julkisesta taloudesta ja tulevien vuosien budjettikehyksistä.

Liikanen antoi omat neuvonsa kehysriiheen. Hän pitää tärkeänä sitä, että hallitus pitää kiinni viime marraskuussa tehdyistä rakenneratkaisuista, koska Suomen ongelmat eivät ole suhdanneluontoisia.

– Sen lisäksi täytyy myös sopeuttaa, jotta velkakehitys on hallinnassa. Vaikka aikaa otettaisiin vähän enemmän, niin hallituksen ensimmäisten päätösten pitää olla niin uskottavia että ne lisäävät luottamusta, Liikanen sanoi.

– Jos kolme miljardia on se sopeutustarve, tai vähän jompaan kumpaan suuntaan, niin kyllä ensimmäiselle vuodelle varmaan vähintään puolet pitäisi kohdistaa. 

Erityisen tärkeänä Liikanen pitää kuntatalouden sopeuttamista, työn tarjonnan ja kysynnän lisäämistä sekä työmarkkinajärjestöjen kontolle jäävää eläkeratkaisua.

– Ei tarvitse lisätä aikaa työelämässä kuin puoli vuotta, niin se olisi suuri muutos.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?