Venäjän oligarkit tuntevat talouspakotteet nahoissaan

Aluksi talouspakotteille naurettiin. Nyt hymy on hyytynyt Venäjän rikkaan eliitin kasvoilta, kirjoittaa talouslehti Financial Times.

| Päivitetty

Länsimaiden Venäjään iskostamat talouspakotteet alkavat purra toden teolla, kirjoittaa talouslehti Financial Times (FT). Kun vielä viime viikon alussa osa Venäjän eliitistä suhtautui talouspakotteisiin olankohautuksella, nyt äänenpainot alkavat olla jo huolestuneempia.

Torstaina laajennettujen pakotteiden myötä Visa ja MasterCard lopettivat Rossiya-pankin maksutoimien käsittelyn. Pankki on Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Venäjän poliittisen eliitin käyttämä.

– Toivon kovasti että kulissien takana käydään vakavia neuvotteluja tilanteen ratkaisemiseksi, eräs huolestunut pankkiiri sanoo FT:lle.

Venäjän keskuspankki ja presidentti Vladimir Putin lupasivat tukea pankkia keinoilla millä hyvänsä.

Rossiyan lisäksi myös maan toiseksi suurin kaasuyhtiö Novatek sekä öljymeklari Gunvor ovat kärsineet talouspakotteista. Putinin lähipiiriin kuuluva ja pakotelistalla oleva Gennadi Timtsenko omisti molempia yhtiöitä. Timtsenko myi omistuksena Gunvorissa suojellakseen yhtiötä.

Vaikka talouspakotteet vaikuttavat hyvin rajatulla alueella, finanssiteollisuus yrittää nyt selvittää miten vaarallista yhteistyö venäläisyritysten kanssa on. 

– Yhdysvaltalaispankit ovat yhden puhelinsoiton päässä Valkoisesta talosta ja senaatista, eräs Moskovassa toimija länsimaalainen pankkiiri sanoo FT:lle. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?