Oligarkki maksoi 125 miljoonan takuut ja ajoi mersulla pois - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Oligarkki maksoi 125 miljoonan takuut ja ajoi mersulla pois

Ukrainalainen teollisuusmies Dmytro Firtash on vapautettu Itävallassa tutkintavankeudesta hänen maksettuaan 125 miljoonaan euron takuut. Yhdysvallat on vaatinut Firtashin pidättämistä.

21.3.2014 21:57 | Päivitetty 21.3.2014 21:56

Asiasta kertoi itävaltalainen tuomioistuin perjantaina. Firtash, 48, on Ukrainen vaikutusvaltaisimpia oligarkkeja.

Itävallan poliisi pidätti Firtashin viime viikon keskiviikkona Yhdysvaltain pyynnöstä. Yhdysvaltain viranomaiset ovat tutkineet häntä korruptioepäilystä vuodesta 2006. Firtashin yritys Group DF pitää tapausta ”väärinkäsityksenä”.

USA:n syyttäjävirasto vaati viime viikolla Firtashin luovuttamista Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiin, jossa häntä syytettäisiin kansainvälisestä korruptiosta.

Firtashin liiketoimet kaasunvälityksessä ja kemianteollisuudessa kukoistivat Ukrainan edellisen hallinnon aikana. Firtash kiistää syytteet ja on syyttänyt Yhdysvaltoja poliittisesta ajojahdista.

Uutistoimisto Reutersin valokuvaaja näki tummennetuilla ikkunoilla varustetun mustan Mercedes-henkilöauton poistuvan perjantaina tutkintavankilasta, jossa Firtashia pidettiin.

Firtashin maksama takuusumma on ennätyskorkea Itävallan oikeushistoriassa. Vapautusehtojen mukaan hän ei saa poistua Itävallasta. Oikeuspäätös Firtashin luovutuksesta Yhdysvaltoihin voi kestää viikkoja.

Forbes-lehden mukaan Firtash on Ukrainan 14. rikkain ihminen. Lehden laskujen mukaan hänen omaisuutensa arvo oli lähes 490 miljoonaa euroa viime vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?