Putin duumalle: Krim kolmikieliseksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Putin allekirjoitti sopimuksen Krimin johdon kanssa

Presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut Venäjä-mielisen Krimin edustajan, Vladimir Konstantinovin, kanssa sopimuksen niemimaan liittymisestä osaksi Venäjää.

18.3.2014 13:50 | Päivitetty 18.3.2014 15:27

Sopimuksen mukaan Krim liittyy Venäjän liittovaltioon tasavaltana. Sevastopolille annetaan erillisasema. Duuma osoitti allekirjoittamisen jälkeen suosiota seisaallaan ja kuunteli Venäjän kansallislaulun.

Duumassa puhuneen presidentin mukaan Krimillä järjestetty äänestys täytti kansainväliset vaatimukset. Putinin mukaan Krim saa liittyessään kolme virallista kieltä: Venäjän, ukrainan ja tataarien kielen.

Duuman on määrä äänestää Krimin liittämisestä myöhemmin päivällä.

Putin sanoi, että länsimaat toimivat "vastuuttomasti" Ukrainassa, viitaten Maidanin mielenosoituksiin, jotka johtivat Ukrainan vallan vaihtumiseen.

Putinin mukaan Yhdysvallat uskoo voimankäyttöön eikä kansainväliseen lakiin. Venäjällä on Ukrainassa kansallisia etuja, joita muiden maiden täytyy kunnioittaa, Putin totesi yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Putin kiitti lisäksi Ukrainan armeijaa siitä, että sotilaat eivät ryhtyneet vastarintaan ja "välttyivät verenvuodatukselta". Putin mukaan syytteet Venäjän "aggressiosta" ovat yllättäviä, koska yhtäkään luotia ei ammuttu Krimillä.

Putin vetosi useassa yhteydessä historiaan ja vakuutti puolustavansa tataarien oikeuksia Krimillä. Putinin mukaan "Ukraina ja Venäjä ovat yhtä" viitaten Kiovan historialliseen arvoon Venäjälle.

Putinin mukaan Krimillä on pyhiä paikkoja Venäjän kansalle ja alue on tärkeä myös siksi, että se on Mustan meren laivaston tukikohta.

Presidentti myös tuomitsi Krimin hallinnon luovuttamisen Ukrainalle neuvostovallan aikaan vuonna 1954. Hänen mukaansa päätöstä ei tehty "perustuslaillisella" tavalla vaan salassa.

Venäjä peruuttibondi-kaupan

Moskovan pörssissä osakeliikkeet ovat olleet pieniä puheen jälkeen, kuten myös muualla Euroopassa. Valtionlainamarkkinoilla Venäjän maksamat korot ovat sen sijaan kasvaneet ennätyksellisen korkeiksi.

Putinin puheen aikana maan valtiovarainministeriö ilmoitti, että se peruuttaa ruplapohjaisen huutokaupan huomiselta keskiviikolta. Ministeriön mukaan syynä ovat epäedulliset markkinaolosuhteet.

Venäjän ruplamääräisen 13-vuotisen velkapaperin korko nousi tänään kahdeksan korkopistettä 9,44 prosenttiin. Viime viikolla korot käväisivät 9,71 prosentissa, mikä on korkein taso velkapaperin myynnin käynnistyttyä kaksi vuotta sitten.

Ukrainan kriisi ja maan talousvaikeudet ovat heikentäneet ruplaa 9,9 prosenttia dollaria vastaan tänä vuonna, uutistoimisto Bloomberg kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?