Danske Bank: Suomella taas edessä kituvuosi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Danske Bank: Suomella taas edessä kituvuosi

Julkaistu: 18.3.2014 9:49, Päivitetty 18.3.2014 10:12

Suomi ei näytä nousevan millään eurokriisin tuomasta ahdingosta. Danske Bank arvioi talouden elpymisen jäävän tänä vuonna varsin vaisuksi.

Suomen talouden toipuminen taantumasta on Danske Bankin mukaan yhä vaivalloista. Pankin suhdanne-ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna vain puoli prosenttia. Ensi vuonna pankki ennakoi kasvun kiihtyvän 1,8 prosenttiin.

Näkymät ovat heikentyneet joulukuusta, sillä vielä tuolloin pankki arvioi, että tämän vuoden talouskasvu olisi 1,1 ja ensi vuoden 2,0 prosenttia.

– Varovaisesta toipumisesta huolimatta tästä vuodesta tulee Suomelle kolmas peräkkäinen kituvuosi, arvioi Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Kasvu perustuu hiljalleen kohenevaan vientiin, sillä kotimainen kysyntä polkee paikallaan.

Tälle vuodelle pankki ennakoi kahden prosentin ja ensi vuodelle neljän prosentin viennin kasvua. Maailmantalouden piristyminen heijastuu myös Suomen talouteen, mutta Brotheruksen mukaan suhdannekuva voi synkistyä, jos Ukrainan tilanne kärjistyy ja idänvienti törmää laajoihin kauppapakotteisiin.

Työttömyyden Dansken ekonomistit arvioivat nousevan tänä vuonna 8,4 prosenttiin ja laskevan ensi vuonna vain hieman 8,3 prosenttiin.

Kuluttajahintojen pankki ennakoi kohoavan tänä vuonna 1,4 ja ensi vuonna 1,3 prosenttia. Euroalueella inflaatio alittaa selvästi Euroopan keskuspankin (EKP) kahden prosentin tavoitteen tänä ja ensi vuonna.

– Ohjauskorko ja euriborit pysyvät alhaalla ainakin pitkälle ensi vuoteen, mikä on hyvä uutinen Suomen asuntovelallisille, huomauttaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.