Krimin parlamentti haluaa liittymistä Venäjään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Krimin parlamentti haluaa liittymistä Venäjään

Krimin alueparlamentti on antanut itsenäistymisjulistuksen ja kertonut samalla halustaan liittyä Venäjään.

17.3.2014 13:48 | Päivitetty 17.3.2014 14:03

Krimin alueparlamentti julisti tänään niemimaan itsenäiseksi valtioksi ja ilmaisi halunsa liittymisestä Venäjään eilisen kansanäänestyksen jälkeen. Kiistellyssä kansanäänestyksessä lähes 97 prosenttia äänestäneistä antoi tukensa Venäjään liittymiselle.

Ukrainan hallitus ilmoitti, että se ei tunnusta "suureksi farssiksi" kuvaamansa kansanäänestyksen tulosta. Myös sekä EU että Yhdysvallat pitävät äänestystä laittomana. EU:n ulkoministerit pohtivat tänään Brysselissä Venäjän-vastaisten pakotteiden toimeenpanoa.

Krimin alueparlamentin tämänpäiväisen päätöksen mukaan Ukrainan lait eivät enää päde niemimaalla. Lisäksi kaikki Ukrainan valtion omaisuus kansallistetaan ja se siirtyy Krimin tasavallan haltuun. Myös ukrainalaiset sotilasyksiköt Krimillä hajotetaan.

Lainsäätäjät pyysivät myös YK:ta ja maailman valtioita tunnustamaan uuden valtion.

Krim lähettää tänään valtuuskunnan Moskovaan neuvottelemaan, kuinka irtautumisessa edetään. Venäjän parlamentin molemmat kamarit kokoontuvat huomenna tiistaina. Presidentti Vladimir Putinin on määrä pitää parlamentissa puhe Ukrainan tilanteesta.

Ukrainan parlamentti hyväksyi puolestaan tänään esityksen maan armeijan osittaisesta liikekannallepanosta. Tarkoitus on kutsua palvelukseen 40 000 reserviläistä.

Krimin niemimaa on ollut Venäjä-mielisten joukkojen hallussa helmikuun lopusta alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?