20 vinkkiä asuntokaupan tekoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tee vain asuntokauppa – muista nämä 20 asiaa

Apea talous on jäykistänyt asuntomarkkinat, mutta hintaromahdusta ei ole luvassa. Asiantuntijoista asunnonvaihto on nytkin järkevää. Maltti on kuitenkin valttia. Tässä 20 asiaa, jotka on syytä ottaa huomioon.

15.3.2014 5:01 | Päivitetty 14.3.2014 15:54

Paikoillaan polkeva talous ja työttömyyden pelko jarruttavat asuntokauppaa. OPKK:n kiinteistönvälitysjohtaja Kenneth Sandberg ei usko, että kauppa lähtee vauhtiin ainakaan vielä kevään aikana.

Kehitys on eriytynyt. Pienten keskusta-asuntojen vaihto on sujunut ja hinnat ovat paikoitellen nousseet. Omakotitalojen hinnat ovat sen sijaan laskeneet etenkin pääkaupunkiseudulla.

Suhteellisia voittajia ovat isompaan kotiin siirtyvät.

– Väliraha on maltillisempi kuin silloin, kun markkina on kiivaampi, Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen sanoo.

Asuntovelallisten ei kannattaisi erota. Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna hymähtää, että heidän olisi syytä pysyä yhdessä viimeiseen lainanlyhennykseen saakka.

Tulevaisuudenuskoakin on. Rytkönen arvioi, että maaliskuussa myydään noin 6 000 asuntoa. Jos oma talous on kunnossa, asiantuntijoiden mielestä ei ole mitään syytä, miksi asuntoa ei voisi ostaa juuri nyt.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen varoittaa velkaantumasta.

– Varsinkaan nyt ei saa ottaa niin isoa lainaa, että ei pystyisi myös säästämään, hän sanoo.

Alta löytyvät Nummisen, Paunan, Rytkösen ja Sandbergin vinkit myyjälle ja ostajalle. Lähteenä on käytetty myös Suomen Pankin, verohallinnon ja Motivan tietoja.Myyjä: 1) Paniikkimyynteihin ei ole aihetta, vaikka keskustojen ulkopuolisten asuntojen hinnat saattavat vähän laskea. Varaudu siihen, että myynti ei ole mikään läpihuutojuttu.

2) Älä liioittele. Ylihintaiset asunnot eivät mene kaupaksi. Etenkin sijainti ja korjausvelka vaikuttavat. Tutki hintatilastoja alueelta.

3) Käytä kokenutta, LKV-taitoista välittäjää, joka tuntee asuntosi tyypin ja alueen. Hänen pitää uskaltaa sanoa mielipiteensä ja arvioida hinta realistisesti. Älä valitse välittäjää vain hinta-arvion suuruuden tai palkkion pienuuden perusteella. Selvitä, mitä palkkio kattaa. Joillakin myyminen voi tarkoittaa vain ilmoitusta verkossa. Osa laskuttaa asiakirjakulut erikseen.

4) Kerää ja kerro olennainen tieto. Huoneiston myyjän vastuu virheistä on kaksi ja kiinteistön myyjän viisi vuotta. Käytä pientalon kaupassa kuntotarkastajaa. Kerrostaloasuntojen ja vuoden 1979 jälkeen käyttöön otettujen pientalojen myyjien pitää esittää energiatodistus.

5) Älä loukkaannu alihintaisesta tarjouksesta. Se on keskustelunavaus, ei kotisi parjaus.

6) Varaudu tinkimään. Etenkin isohkon haja-asutusalueen energiasyöpön tai erikoisen talon myyjä voi joutua neuvottelemaan.

7) 1,5–2 kuukauden myyntiaika on realistinen, jos myyt kerrostalohuoneistoa. Omakotitalon kauppaan voi hyvin mennä neljä kuukautta.

8) Pyri neuvottelemaan vapautumisaika niin, että pystyt muuttamaan suoraan uuteen kotiisi. Jos muuttopäivä siirtyy kuukausia, jousta hieman hinnassa.

9) Pientalon myyntiä ei kannata lykätä syksyyn. Kevät herättää pihahaaveet ja pääosa talokaupoista tehdään sulan maan aikaan.

10) Yleisvaikutelma on tärkeä. Seinien tahrojen ja kolhujen tasoittaminen ja maalaaminen tai repsottavien tapettien uusiminen voi kannattaa. Valitse vaaleita ja neutraaleja värejä. Suureen ja kalliiseen remonttiin ei yleensä kannata ryhtyä.

Ostaja:1) Älä osta uutta ennen kuin vanha on myyty. Kahden asunnon loukun välttämiseksi voit harkita väliaikaista vuokra-asuntoa. Muista, että muuttamisessa on vaivaa ja sekin maksaa.

2) Mieti, mitä tarvitset ja pidä tunteet kurissa. Miten vakaat sinun tai puolisosi työpaikka ja tulot ovat? Voiko vähintään toinen joutua hakemaan lähivuosina töitä toiselta paikkakunnalta? Vaikka löytämäsi asunnon parvekkeelle paistaisi ihanasti ilta-aurinko, kuvittele, millaista arkea sijainti tarkoittaisi.

3) Selvitä asumismenot. Ota huomioon tehdyt ja tulevat remontit ja taloyhtiön varautuminen niihin. Käytä järkeäsi. Jos 1960-luvun talossa ei ole tehty putkiremonttia, se on edessä, vaikka sitä ei lukisi korjaussuunnitelmassa.

4) Jos havittelet yksiötä tai kaksiota Helsingin keskustassa, olet samoilla markkinoilla sijoittajien kanssa, mikä näkyy hinnoissa. Jos taloutesi näyttää venyvän äärimmilleen, harkitse muita vaihtoehtoja.

5) Alivelkaannu. Rahaa pitäisi jäädä säästöönkin. Laske, kykenetkö hoitamaan velkasi, jos korot nousevat kuuteen prosenttiin. Pystytkö maksamaan edes korot, jos puolisosi jää työttömäksi tai päinvastoin? Jos taloutesi bruttotulot ovat 50 000 euroa vuodessa, älä ota yli 150 000 euron velkaa.

6) Korkojen on arvioitu pysyvän matalina lähivuosina, mutta todennäköisesti ne nousevat laina-aikana. Asuntolainakorkojen verovähennys pienenee yhä, eikä entiseen tapaan loivenna korkomenoa.

7) Kilpailuta pankkeja. Uusien asuntolainojen keskikorko oli tammikuussa 2 prosenttia, josta marginaali oli 1,5 prosenttia. Marginaali vaihtelee asiakkaan mukaan. Jos sinulla on vanhaa lainaa, jossa on pieni marginaali, älä oitis suostu nostamaan sitä, vaan neuvottele.

Kun pankki tarjoaa korkosuojausta, selvitä, mitä se kaikkinensa maksaa ja harkitse, onko korkoriski niin suuri, että haluat pulittaa summan.

8) Myyjän välittäjä on myyjän asialla. Ostajaa rahoittavan pankin pitää ottaa huomioon paitsi pankin myös ostajan etu. Pankilla pitäisikin olla itsenäinen näkemys kohteen arvosta, jotta et osta ja se ei rahoita ylihintaista asuntoa.

9) Tee tarjous vasta, kun olet saanut sitovan luottolupauksen.

10) Varainsiirtovero on maksettava velattomasta hinnasta. Asunto-osakkeen kaupassa se on kaksi ja kiinteistön neljä prosenttia. Ensiasunnon ostaja välttyy verolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?