HSL löysi lippujen laillisuusongelmaan pikaratkaisun

HSL löysi pikaratkaisun kuittilakia rikkoneiden lippujen ongelmaan. Kaikki HSL:n liput eivät silti täytä vieläkään lain vaatimuksia.

14.3.2014 14:41 | Päivitetty 14.3.2014 14:43

Pääkaupunkiseudulla joukkoliikenteen suunnittelusta ja järjestämisestä vastaava Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä on korjannut aiemmat kuittipuutteensa lähes kokonaan.

HSL:n lipuissa 98–99 prosentissa on nykyään uuden kuittilain vaatima y-tunnus. Taloussanomat kertoi tammikuussa, että HSL:n liput rikkovat kuittilakia.

Järjestelmävastaava Kari Huppunen HSL:stä kertoo, että muutos onnistui suhteellisen helposti.

– Reagoimme asiaan heti, kun se tuli tietoomme, Huppunen sanoo Taloussanomille.

HSL ei joutunut tekemään suuria ohjelmistouudistuksia, jotta liput olivat lainmukaisia. Yhtiö muutti aiemmin lipuissa olleen Hyvää matkaa -tekstin HSL:n y-tunnukseksi.

Kaikissa lipuissa y-tunnusta ei edelleenkään ole. Huppusen mukaan on joitain poikkeustilanteita, koska vanhaa järjestelmää on raskas uudistaa kokonaisvaltaisesti.

Yleisin on tilanne, jossa edellinen matkustaja on pyytänyt kuskilta koneesta matkakorttiraportin. Vanhat 16–17-vuoden ikäiset koneet tekevät y-tunnuksen aina seuraavaan paperiin, kun koneesta on ostettu lippu. Näin ollen kuittiraportissa on y-tunnus, mutta kuittiraportin jälkeen ostetussa lipussa ei.

HSL:n vanhat lippulaitteet korvautuvat uusilla ensi vuoden aikana. Uudistaminen alkaa vuoden 2015 tammi–maaliskuussa. Kaikissa uusissa koneista tulostetuissa lipuissa y-tunnus on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?