Vartiainen: Ikääntyneiden työllisyys kynnyskysymys - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vartiainen: Ikääntyneiden työllisyys kynnyskysymys

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen näkee eläkeuudistuksessa paljon ongelmia.

13.3.2014 20:52 | Päivitetty 13.3.2014 20:11

Suomen hallitus pyrkii taltuttamaan kestävyysvajeen, mutta työurien pituuden kannalta ratkaisevat neuvottelut eläkeuudistuksesta on ulkoistettu työmarkkinajärjestöille. Valmista pitäisi olla syksyyn mennessä.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen ei ole vakuuttunut, että työmarkkinajärjestöjen pöytä olisi oikea paikka neuvotteluille eläkejärjestelmän ikärajoista.

– Eläkejärjestelmä vaikuttaa julkisen talouden tasapainoon vuosikymmenien päähän. Itse asiassa eläkeikä on tärkeä kysymys nimenomaan koko julkistalouden kannalta eikä niinkään itse eläkejärjestelmän kannalta, Vartiainen toteaa blogissaan.

Julkistalouden tulot korreloivat periaatteessa työllisten määrän kanssa, minkä takia eläkeneuvotteluissa pitäisi kuulua vahvasti julkistalouden edustajan ääni.

– En ole tästä täysin vakuuttunut, Vartiainen toteaa.

Hän kertoo olevansa erityisen huolissani ikääntyneiden työllisyyden ja eläkeneuvottelujen suhteesta.

– Suhtautumisessa ikääntyneiden työllisyyteen näkyykin Suomessa jonkinlainen henkinen lukko.

Yleisesti tunnustetaan, että yritykset pyrkivät eroon ikääntyneistä työntekijöistään ja tästä on myös jonkin verran näyttöä kyselytutkimuksissa.

Vartiaisen mukana yritysten asenne voi olla yksinkertaisesti osoitus siitä, että yritykset pyrkivät normaaliin tapaan maksimoimaan voittojaan.

– Monien ikääntyneiden kannalta tämä voi merkitä sitä, että työuran lopussa työvoimakustannus on liian korkea suhteessa ikääntyneen työnantajalleen tuottamaan arvonlisään. On lähes järjenvastaista ajatella, että ongelma johtuisi yksinomaan yritysten vääristä ”asenteista”, Vartiainen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?